Svētdien, 18.maijā, visā Somijā mastos plīvoja karogi, tā godinot visos karos kritušos somus, bet jo īpaši tos, kas bojā gāja 1939.līdz 1945.gadā.

Somijā godināšanu veic visai īpatnēji. Pirmkārt, karogi nav pacelti sēru noformējumā. Šeit karš un kritušie netiek pārvērsti par jaunu reliģiju un gaudu dienu. Tā ir pateicības un svinību dienu.

Kritušie ziedoja savas dzīvības, lai jaunā paaudze varētu dzīvot mierā, priekā un pārticībā. Pagājušais karš Somijā netiek izmantots naida kurināšanai, ienaidnieku meklēšanai un atriebībai.

No rīta Haminas baznīcā noritēja piemiņas dievkalpojums. Ziedojumu kolekte tika vākta, lai palīdzētu kritušo ģimenēm.

Pēc dievkalpojuma Haminas mērs un garnizona priekšnieks Brāļu kapos nolika vainagu, greznotu ar valsts karoga krāsas lenti.

Tieši tai brīdī kapiem pārlidoja liels zosu bars. Es tās saucu par Somijas stratēģiskās pārtikas rezerves eskadriļām.

Vēlāk Haminas pilsētas laukumā notika vēsturiskos karavīru mundieros tērptu militāristu defilē, ko kopā ar ieroču izstādi-pārdošanu, organizēja ASEKERHO- 93. Haminas seno ieroču biedrība. Šī organizācija no 1993.gada piedalās visos pilsētas rīkotajos pasākumos. Arī gaidāmajās "Hamina Tattoo-2014" svinībās.

Pa senajām ieliņām staigāja pagājušo gadsimtu tērpos posušās dāmas un kungi. Spēlēja orķestris un muzikas kapela.

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti restorāna apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!