Foto: LETA

Sestdien, 24.maijā, Latvijas iedzīvotāji 952 vēlēšanu iecirkņos izvēlas, kuri astoņi politiķi nākamos piecus gadus valsti pārstāvēs Eiropas Parlamentā (EP), taču, iespējams, karstais laiks un mazā interesē par Latviju Eiropas Savienībā (ES) šogad cilvēkiem likuši vēlēšanu iecirkņus apmeklēt ārkārtīgi mazā skaitā - aktivitāte ir neliela un rindas pie iecirkņiem neveidojas, novēroja portāls "Delfi".

Vienā no Rīgas populārākajiem iecirkņiem - 3.iecirknī, kas atrodas Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā, - līdz pulksten 11.30 bija nobalsojuši 92 cilvēki no kopā 1249 iecirknī reģistrētajiem. Vēlēšanu Komisijas priekšsēdētāja Daina Gulbiņa pastāstīja, ka cilvēkiem sūdzību neesot, balsošana notiekot mierīgi.

Tiesa gan, kāda kundze gados bija sapratusi, ka obligāti jābalso vismaz par astoņiem tautas kalpiem. "Tas taču esot pašsaprotami, ja reiz galu galā astoņi politiķi arī jāievēl," kundzes viedokli skaidroja Gulbiņa.

Tāpat, neraksturīgi 1.ģimnāzijas vēlēšanu iecirkņa darba vēsturei, pirmo reizi pulksten 7, atverot iecirkņa durvis, priekša nebija neviens vēlētājs, kurš jau gaidītu vēlēšanu sākuma brīdi.

Savukārt Iļģuciema vidusskolas iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ramona Ločmele stāsta, ka visai daudziem cilvēkiem vēlēšanu noteikumi jāpaskaidro krievu valodā. Ja reiz tā saprotamāk, tad komisijas locekļi esot gatavi arī runāt krieviski. Protams, valsts valoda ir primārā, norāda Ločmele.

Ločmele vēlēšanu komisijās strādā jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un zemo EP vēlēšanu aktivitāti skaidro ar cilvēku dabisko sajūtu, ka nacionālās vēlēšanas ir tuvākas un saprotamākas.

Līdzīgu viedokli "Delfiem" pauda kāda vēlētāja Inguna, kas atdeva savu balsi Kongresa nama iecirknī. "Nobalsoju, taču, ja godīgi, nav man tik lielas sapratnes, ko viņi tajā parlamentā darīs. Varam visu redzēt, kas notiek Latvijā, bet Brisele... tas ir tālu." Inguna balsojusi, lai Latviju Eiropā pārstāvētu valstij lojāli pārstāvji.

Kā liecina portāla "Delfi" novērotais, iedzīvotājiem atšķirībā no 2013.gada pašvaldību vēlēšanām vairs nešķiet dīvainas caurspīdīgās plastmasas urnas, kas pērn ar savu miskastēm līdzīgo izskatu izpelnījās pamatīgu sabiedrības neizpratni. Aptaujātie balsotāji norāda, ka ar urnām izdevies aprast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!