Foto: DELFI

Kopš pērnā gada nogalē daudzdzīvokļu namu Maskavas ielā 39 iegādājās divi Izraēlas pilsoņi, ēkas iedzīvotāju dzīve pārvērtusies par elli – ziemā tā vairs netiek apkurināta, nav elektrības ūdens un kanalizācijas, turklāt iedzīvotāji stāsta arī par gadījumiem, kad uzlauztas dzīvokļu durvis, raksta laikraksts "Diena".

Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins laikrakstam sacījis, ka saistībā ar notiekošo ir ierosināts kriminālprocess. Iesaistītas ir arī citas adreses, kuras pārvalda šis pats īpašnieks.

Ēkai ir noteikts denacionalizētas mājas statuss. Iedzīvotāji stāsta, ka viņiem nākas dzīvot bez elektrības, ūdens, normālas kanalizācijas un siltuma. Īrnieku pārstāve Natālija Garaņina laikrakstam rāda papīrus, kuros Rīgas pilsētas Īres valde pēc kādas vizītes ziemā konstatējusi, ka temperatūra dzīvokļos ir divi grādi. Vienā no aktiem apliecināts, ka dzīvokļa iekšienē veidojas apledojums, logi ir aizsaluši. Turklāt, pāris mēnešu pirms nams nonāca jauno īpašnieku rokās, uzņēmuma "Rīgas siltums" sastādītie akti liecina, ka nama siltumapgādes sistēma ir gatava apkures sezonai, ka viss atbilst tehniskajām prasībām, ka individuālie siltummezgli ir sagatavoti apkures sezonai.

"Diena" norāda, ka mājā dzīvo mazturīgie. Namīpašnieki izvēlējušies visai primitīvu metodi, kā izlikt iemītniekus. Viņi aizslēdz durvis no ārpuses ar piekaramajām atslēgām. Iedzīvotāji Dienai atklāj, ka tas darīts arī, pašiem iemītniekiem esot dzīvoklī. Pēdējais piliens esot bijis gadījums ar kādu kundzi citā šī namīpašnieka mājā. Sieviete, esot dzīvoklī, pie ārdurvīm dzirdējusi urbšanu. Gājusi skatīties, un tur īpašnieka pārstāvji durvīm priekšā likuši restes. Esot izsaukta policija, kas, mutiski izsakot nosodījumu, tā arī aizbraukusi. Vēlāk namīpašnieku pārstāvji ar varu šo sievieti izlikuši no dzīvokļa, un viņa nakti pavadījusi zem klajas debess. Drīz pēc tam viņa atrasta mirusi. Policijā "Dienai" šis fakts nav apstiprināts.

Namīpašnieku pārstāvis Dāvids Bobovņikovs šādu situācijas aprakstu dēvē par nepatiesību. Fakts, ka sieviete ir mirusi, viņam ir zināms, tomēr neba nu viņu vainas dēļ. Ne no viena īpašnieku pārvaldījumā esošā nama cilvēki ar fizisku spēku nav izlikti. Viņš norādījis, ka kundzei iepriekš bijušas problēmas ar alkoholu, un tā nav bijusi pirmā nakts, ko viņa pavadījusi ārpusē.

Garaņina vērsusies dažādās iestādēs, lai tās sniegtu palīdzību, tajā skaitā Tiesībsarga birojā. Tiesībsargs Juris Jansons, apskatot namu, "Dienai" paudis sašutumu: "Cilvēku var izlikt no dzīvokļa tikai ar tiesas spriedumu, šeit to mēģina panākt ar šādām drastiskām metodēm, kas ir prettiesiski. Viņi būtu gatavi doties prom, bet nav jau uz kurieni, atliek palikt uz ielas. Šobrīd ne no valsts, ne no pašvaldības puses nav faktiski neviena centiena palīdzēt cilvēkiem, kas ir nonākuši neapskaužamā situācijā."

Jansons gan atzīst, ka gadījums nav unikāls, birojs saņemot arvien vairāk sūdzību par līdzīgām situācijām: "Gadu desmitiem tas ir atstāts pašplūsmā. Situācija ir kulminējusi līdz prātam neaptveramam stāvoklim."
Īpašnieku pārstāvis Dāvids Bobovņikovs "Dienai" pauž, ka pie pašreizējās situācijas ir vainojams iepriekšējais apsaimniekotājs "Nira fonds: "Īpašnieki pagājušā gada beigās nopirka divas trešdaļas no nama. Mums bija jāsaņem objekts, taču iepriekšējo īpašnieku nolīgtais apsaimniekošanas uzņēmums procesu ievilka. Rakstījām viņiem vēstules ar lūgumu nodot mums īpašumu ātrāk. Reāli mēs objektu saņēmām tikai 23. janvārī. Kad viņi mums nodeva īpašumu, siltumapgādes sistēmā trūka vairāku detaļu, turklāt nebija nolaists ūdens. Ārā bija apmēram mīnus 23 grādi, ūdens sistēmā bija aizsalis, un visas trubas bija saplīsušas. Atjaunot apkuri praktiski nebija iespējams. Es nezinu, kādā stāvoklī sistēma bija, kad to pārbaudīja "Rīgas siltums", bet tad, kad mēs to pārņēmām, tā nedarbojās."

"Nira fonds", parakstot nodošanas aktu, arī norādīja, ka siltummezgli nav darba stāvoklī. Viņš skaidro, ka šī iemesla dēļ pašreizējie īpašnieki ar apsaimniekotājiem gatavojas tiesāties.

Savukārt durvis tiekot aizslēgtas un elektrība atslēgta vien parādniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!