Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinājis Zemkopības ministriju (ZM) izvērtēt situāciju, kā Latvija un Eiropas Savienības (ES) fondi var palīdzēt uzņēmējiem, kurus skāris Krievijas ceturtdien noteiktais embargo, Latvijas Televīzijas raidījumā "Dienas ziņas" atzina prezidents.

Prezidents norādīja, ka, vērojot notikumus Ukrainā, bijis skaidrs, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijām sekos pretsolis.

Lauksaimnieku sektoru tas ietekmēs, uzsvēra Bērziņš, norādot, ka tagad aktīvi jāsāk meklēt jauni noietu tirgi.

Bērziņš minēja, ka vissarežģītāk ies piena nozarei, jo piena nozarē strādājošajiem esot bijuši visaugstākie un tālākie attīstības plāni, jo no nākamā gada 1. aprīļa tiek atceltas piena kvotas.

"Zemkopības ministrijai precīzi jāizvērtē situācija," uzsvēr Valsts prezidents, norādot, ka atbalstam jābūt ļoti atbilstošam situācijai, ir jāizvērtē precīzi, kā Latvija un Eiropas fondi var palīdzēt uzņēmējiem.

Viņš atgādināja, ka jāturpina darbs pie tā, lai viena ceturtā daļa eksporta nebūtu uz vienu valsti.

Tagad primārais jautājums ir miers Ukrainā, un, lai to sasniegtu, jāstrādā ar visiem līdzekļiem, īpaši diplomātiju, atzīmēja prezidents. 

Jau ziņots, ka ceturtdien, 8. augustā, Krievijas valdība publicējusi sarakstu ar pārtikas precēm, kuru ievešana no Eiropas Savienības, ASV, Kanādas, Norvēģijas tiks aizliegta uz gadu. Sarakstā iekļauti piena un zivju produkti, kas veido nozīmīgu daļu no Latvijas eksporta uz Krieviju.

Tirdzniecības embargo noteikts cūkgaļai, riekstiem, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, visa veida piena produktiem. Maskava ceturtdien arī aizliegusi Ukrainas lidsabiedrībām šķērsot Krievijas gaisa telpu, ceturtdien publiskā paziņojumā norādīja Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!