Foto: AFP/Scanpix

Jāsaka liels paldies Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, ka viņš neiespējami ātrā tempā varēja atdzīvināt NATO, kas bija pusdzīva organizācija, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

Tas ir ārkārtīgi svarīgi, ka NATO atkal ir atradusi savu nozīmi un vērtību. Ziemeļatlantijas līguma organizācijā arī ir iespējams ātrāk rast vienprātību, nevis Eiropas Savienībā (ES), tādēļ ka NATO vairāk spriež par vērtību jautājumiem, piemēram, drošību, savukārt ES vairāk koncentrējas uz ekonomiku un finansēm.

Ja Maidanā nebūtu padzīts Viktors Janukovičs, tad pašreizējais konflikts nebūtu izcēlies un pēc četriem gadiem, kad NATO tiešām būtu atbruņojusies, Krievijas rīcība neskartu Krimu, bet Baltijas valstis. Kā norāda reģiona lietu eksperts Edvards Lūkass, Baltijas valstis pašlaik ir kā Rietumberlīne - ja Krievija būs pārliecināta, ka iebrukuma gadījumā ASV mūs aizstāvēs, tad viņi šeit iekšā nenāks, sacīja Kažociņš.

Viņš vērsa uzmanību, ka Putins ir ļoti emocionāls. Par to liecina situācija vizītes laikā Mongolijā, kad, atskanot Krievijas himnai, viņam bija jānoslauka asara. Ja saliek kopā šo un citas pazīmes - to, ka liekas, ka Maskavā no piedalīšanās lēmumu pieņemšanā ir izslēgti vairāki cilvēki un raidorganizācijas nezina, kāds īsti lēmums ir pieņemts -, tad var pieļaut, ka lēmumus pieņem maza kliķe, kas sākusi ticēt pati savai propagandai.

Ja tā ir tiesa, "tad mēs dzīvojam ļoti bīstamā periodā", akcentēja bijušais SAB vadītājs. Viņš pauda atbalstu sankciju pastiprināšanai pret Krieviju. Šāds solis nav pietiekama rīcība, taču tā ir labāka izvēle par bezdarbību.

Kā ziņots, ES un ASV amatpersonas gatavojas piektdien paziņot par jaunām sankcijām pret Krieviju, sodot Maskavu par atklāto agresiju pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!