Foto: AFP/Scanpix
Pēdējos piecos gados no aterosklerotiskām saslimšanām jeb asinsvadu aizkaļķošanās Latvijā miruši 1670 cilvēki, bet vēl 4000 cilvēku slimība bijusi iemesls kājas amputācijai, liecina Slimību profilakses centra (SPKC) apkopotie dati.

Kā informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas asinsvadu ķirurģe Patrīcija Ivanova, samazinot slimības riska faktorus, iespējams samazināt slimības progresu.

Galvenie aterosklerozes iemesli ir smēķēšana, mazkustīgs dzīvesveids, paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis, kā arī cukurslimība, viņa norāda.

Viņa uzsver, ka savlaicīga vizīte pie ārsta var novērst kāju artēriju aterosklerozes ļaunākās sekas - kāju amputāciju. Viens no skaidrojumiem lielajam amputāciju skaitam Latvijā ir saistīts ar to, ka slimnieki pie ārsta dodas pārāk novēloti, saka mediķe.

"Tiklīdz parādās pirmās slimības pazīmes - kāju salšana vai sāpes kājās staigājot, cilvēkiem ar kāju aterosklerozes simptomiem jādodas pie ģimenes ārsta vai asinsvadu ķirurga. Cilvēkiem ar nedzīstošām brūcēm vai čūlām uz kājām, kā arī ja kājas sāp naktīs, pie ārsta jādodas pēc iespējas ātrāk," uzsver ārste.

Ivanova skaidro, ka visbiežāk slimība skar vecus cilvēkus, kuri paši vairs nevar objektīvi novērtēt savu veselības stāvokli. Tādēļ svarīga ir radinieku palīdzība, kam, pamanot slimības simptomus, ir jāpalīdz slimniekiem doties pie mediķiem.

"Jāatzīmē, ka arvien biežāk kāju artēriju ateroskleroze skar arī salīdzinoši jaunus cilvēkus, kuriem slimība progresē daudz ātrāk, tādēļ viņiem ir īpaši svarīgi pie ārsta doties savlaicīgi," uzsver Ivanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!