Foto: Reuters/Scanpix
Latvijā izdots pagaidu aizliegums Polijā un Zviedrijā populārai narkotiku sastāvdaļai - vielai B-F -, kā arī to saturošiem izstrādājumiem, portāls "Delfi" uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Viela B-F pieder opioīdu grupai un to saturoši izstrādājumi var radīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai, tā var apdraudēt lietotāja dzīvību, kā arī apkārtējo cilvēku drošību.

Pagaidām viela Latvijā nav konstatēta, tomēr pagaidu aizliegums izdots, apzinoties ģeogrāfisko tuvumu Polijai un Zviedrijai, kur šī viela konstatēta nelegālo narkotiku sastāvā. Septembrī SPKC saņēmusi ziņas par apturētu nelegālo narkotiku ražotni Polijā, kurā izmantota viela B-F. Tāpat šajā valstī pavisam konstatēti trīs B-F izņemšanas gadījumi, tāpat viela jau iepriekš konstatēta Zviedrijā.

SPKC pagaidu aizliegums B-F vielai turpināsies 12 mēnešus un attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kuras izgatavo, iegādājas, glabā, pārvadā, pārsūta vai izplata minēto vielu. Kopš aizlieguma spēkā stāšanās fiziskām un juridiskām personām aizliegtā viela un to saturoši izstrādājumi Valsts policijā jānodod trīs darba dienu laikā.

Par vielas izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!