Foto: DELFI Aculiecinieks
Ornitologi un dabas pētnieki, aicina pilsētu iedzīvotājus laikā pirms gulbju gājputnu gaitām nepieradināt mazos gulbēnus pie papildu pārtikas, kas kavē tiem kļūt patstāvīgiem.

Gulbju mazuļi pagaidām vēl tikai mācās lidot, taču līdz oktobrim jaunie gulbji būs pietiekami lieli, lai spētu pacelties spārnos un dotos ziemu pārlaist uz dienvidu zemēm. Ornitologi atgādina, ka putnu papildu piebarošana kaitē gan gulbjiem, gan arī citiem ūdensputniem, traucē tiem kļūt patstāvīgiem un doties prom, portāls "Delfi" uzzināja Liepājas pašvaldībā.

Speciālisti norāda – putnu pamatbarība ir zālājs, kā arī sīki ūdens dzīvnieki un dažādu ūdensaugu daļas, kas ūdenstilpnēs ir pietiekami. Putnus papildus barot nav nepieciešams. To piebarošana aina putnu dabisko uzvedību un var apdraudēt to dzīvību.

"Gulbji apmešanās pilsētas robežās un savās ikdienas gaitās staigāšana pa pilsētas ielām ir ierasta un normāla daudzās Eiropas pilsētās. Gulbjiem pilsētā vislielākais drauds ir klaiņojoši suņi, autotransports un paši cilvēki. Īpaši jaunieši un cilvēki dažādu vielu ietekmē. Tādēļ nevajadzētu gulbjus pieradināt barību meklēt pilsētas ielās un pie veikaliem, jo gulbjiem ar pamatbarību apkārtējā vidē ir pietiekami. Parasti oktobra otrajā pusē jaunie gulbji jau lido. Savukārt, kad kļūs ziemīgi laika apstākļi, pieaugušie gulbji parūpēsies par saviem mazuļiem un aizvedīs viņus uz vietu, kur būs atklāts ūdens," skaidro Latvijas Dabas muzeja ornitologs, un gulbju pētnieks Dmitrijs Boiko.

Piebaroti gulbji var nonākt briesmās, piemēram, ja aizsalst ūdenskrātuve. Tad viņi var palikt uz ledus un gaidīt cilvēku nesto maltīti. Ja cilvēki netraucēs, daba šajā gadījumā putniem liks celties spārnos un lidot, kur ūdens brīvs no ledus. Jāatceras, ka vesels gulbis spēj bez ēšanas izdzīvot vairākas dienas. 

Arī niedru izpļaušana un krastmalas krūmāju likvidēšana dīķu malās, kā arī atkritumu savākšana nemazina to izdzīvošanas izredzes. Tieši otrādi. Atsegtajām vietām tiek vairāk saules, līdz ar to labāk atjaunojas ūdensaugu dzinumi, kas ir gulbju barības pamatā.

Ūdens putni vislabāk jūtas tieši ūdenī. Arī nakšņošana putniem visdrošākā ir ūdenī, patālāk no krasta, nevis niedrēs vai krūmos, jo tur tos viegli var apdraudēt plēsēji vai klaiņojoši suņi. Arī ļaunprātīgi cilvēki tādejādi putniem netiek viegli klāt.

Pērn pēc iedzīvotāju izteiktajiem ierosinājumiem Liepājā, pie Klaipēdas ielas dīķiem un citām ūdenstilpnēm pilsētā, izvietotas informatīvās zīmes, kas informē, ka putnus barot nedrīkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!