Foto: LETA

Jaunā ministru komanda papildināta ar svaigām asinīm, bet tās mugurkauls saglabājies no iepriekšējās komandas, trešdien žurnālistiem sacīja atkārtoti valdības vadīšanai nominētā Laimdota Straujuma (V).

Taujāta, ar ko viņas otrā valdība atšķirsies no pirmās, Straujuma skaidroja, ka komandu papildina jauni ministri, turklāt koalīcijas partijas tagad esot pieradušas viena pie otras. Politiķe arī pauda pārliecību, ka politiskie spēki strādās kā vienota komanda.

Straujuma akcentēja, ka jaunās valdības virsmērķis ir cilvēku labklājības uzlabošana šeit, Latvijā. Lai to sasniegtu, ir noteikti trīs galvenie virzieni - tautsaimniecības izaugsme, dzīves kvalitātes uzlabošana, kā arī drošība.

Politiķe pauda, ka Latvijas tautsaimniecības attīstībai un uzņēmējdarbības konkurētspējas nodrošināšanai izšķiroša ir zināšanu ietilpīga ekonomika, ārvalstu investīcijas, eksports, uzņēmējdarbības vides uzlabošana, godīgas konkurences un finanšu resursu pieejamības nodrošināšana. Šie un vēl citi pasākumi ir atspoguļoti jaunajā valdības deklarācijā.

Ļoti būtisks valdības darbības virziens būšot konkurētspējas kropļojumu izskaušana uzņēmējdarbībā. Svarīgi esot, lai komercdarbības vide būtu godīga, lai konkurence tirgū netiktu ierobežota nedz no komersantu, nedz publisku personu puses. Kā sacīja Straujuma, godīgas konkurences nodrošināšana ietvers ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus un cīņu pret nodokļu nemaksāšanu, pastiprinātu uzmanību pievēršot kontrabandas, pievienotās vērtības nodokļa krāpšanas, "aplokšņu algu", nelegālās nodarbinātības apkarošanai.

"Nodarbinātības politikā orientēsimies ne tikai uz bezdarba mazināšanu, bet arī uz ikviena nodarbinātā kompetences un produktivitātes pieaugumu. Vērtēsim elastīgu nodarbinātības formu ieviešanu atbilstoši Eiropas Savienības un Baltijas valstu darba tirgus tendencēm, ievērojot samērīgumu darba ņēmēju un darba devēju tiesībās," solīja Straujuma.

Viņa arī uzskata, ka ir nepieciešams būtiski uzlabot publiskos pakalpojumus, lai darbs būtu cilvēku labā, lai cilvēks netiktu mētāts kā futbola bumba starp iestādēm, lai sabiedrības saņemtajiem pakalpojumiem būtu kvalitāte, lai katrs ieguldītais nodokļu maksātāju eiro dotu atdevi un rezultātus. Un ne tikai uz papīra, aprēķinos, bet reālajā tautsaimniecībā vai garīgo vērtību izpausmē.

Lai uzlabotu ģimeņu labklājību un nodrošinātu tautas ataudzi, nākamo četru gadu mērķis un izaicinājums ir sociālās un ienākumu nevienlīdzības mazināšana. "Mēs strādāsim, lai ikvienam, bet jo īpaši sabiedrības daļai ar zemiem ienākumiem un ģimenēm ar bērniem, būtu iespēja, strādājot cienīgu darbu, gūt dzīvei nepieciešamos ienākumus, iegūt labāku izglītību, pieeju veselības aprūpes un sociāliem pakalpojumiem, kad tas nepieciešams, kā arī baudīt kultūras dzīves norises. Mēs ticam, ka tas ir ceļš, kā gādāt par sociālo drošību valstī, un veicināt ikviena iesaisti kopienu un pilsoniskās sabiedrības aktivitātēs, tādējādi nodrošinot iespējas dzīvot pilnvērtīgu un piepildītu dzīvi saliedētā Latvijas valstī, kas apzinās savu nacionālo identitāti un ir balstīta uz visu Latvijas iedzīvotāju kopējām morālajām vērtībām," sacīja valdības vadītāja.

Sākot ar 2016.gadu, plānots ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamo minimumu, paaugstinot to mazo algu saņēmējiem, vidējo algu saņēmējiem saglabājot tuvu pašreizējam apmēram, savukārt algām, kas būtiski pārsniedz vidējo algu valstī, to nepiemērojot. Vienlaikus arī tiks paaugstināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu, izvērtējot iespēju piemērot lielākus atvieglojumus par otru un katru nākamo bērnu ģimenē.

Viens no būtiskākajiem risināmajiem jautājumiem jaunajai valdībai ir veselības aprūpes sistēmas pilnveidošana. "Cilvēks, kas veselības problēmu dēļ zaudē iespējas piedalīties darba tirgū vai pavadīt mierīgas vecumdienas, ir zaudējums mums visiem. Pakāpeniski palielināsim valsts budžeta finansējumu veselības aprūpes vajadzībām, vienlaikus efektīvāk izmantojot veselības nozarei jau pašlaik piešķirto finansējumu, lai mazinātu nevienlīdzību veselības pakalpojumu pieejamībā arī cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, samazinātu pacientu tiešmaksājumus par veselības aprūpes pakalpojumiem un paplašinātu pierādījumos balstītu nepieciešamo zāļu un medicīnas ierīču kompensēšanu," pauda Straujuma.

Savukārt izglītības sistēmas attīstības atslēgas vārds esot kvalitāte un pamatizglītības pieejamība iespējama tuvu dzīvesvietai. "Kvalitātei ir jābūt atslēgas vārdam visa līmeņa izglītībai. Ir svarīgi izveidot sistēmu, lai par jaunajiem pedagogiem kļūtu zinošākie un mērķtiecīgākie cilvēki. Par skolotājiem jākļūst tiem, kas spēj aizraut mūsu jauno paaudzi un rosināt uz lieliem darbiem un izcilību! Nelielai sabiedrībai, lai tā būtu konkurētspējīga un ilgtspējīga, jābūt izcilai izglītības sistēmai," klāstīja politiķe.

Viena no valdības prioritātēm ir drošība tās visplašākajā nozīmē, līdztekus nacionālajai drošībai redzot iekšējo drošību, kā arī finanšu, enerģētisko un sociālo drošību. "Kā pirmo es noteikti minēšu Latvijas nacionālo drošību un aizsardzības stiprināšanu. Ukrainas notikumi mums liek atcerēties, par ko mēs cīnījāmies uz barikādēm. No saviem vēlētājiem esmu saņēmusi mandātu aizsargāt Latviju kā nacionālu valsti, tās valodu, kultūru un tautu. Tas ir uzdevums, ko mums devuši tautieši, kuri devušies trimdā. Tā ir atbildība, kas mums visiem ir Latvijas valsts dibinātāju un to mūsu valsts patriotu priekšā, kuri par Latviju atdevuši savas dzīvības," skaidroja Straujuma.

Valdības vadītāja akcentēja, ka būtiski ir strādāt pie vairākiem jautājumiem - veselības sistēmas sakārtošanas, izglītības sistēmas, enerģētikas jomas un citām. Jaunās valdības neatliekamie darbi būs saistīti ar nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu un gatavošanos Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē.

Uzrunājot Saeimu pirms balsojuma par valdības apstiprināšanu, Straujuma iecerēto Ministru kabineta sastāvu raksturoja kā pieredzējušu komandu ar vēlētāju dāvāto uzticību. Jaunajā valdībā darbosies septiņi ministri no pašreizējās valdības, trīs ministri bez valdības darba pieredzes, kā arī trīs cilvēki, kuriem ir šāda pieredze.

Partija "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, kā arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir vienojušās izveidot valdību, kuras darbība būs balstīta pēctecībā, turpinot iepriekšējās valdības iesākto politiku, kas balstīsies uz ekonomiskās izaugsmes, fiskālās atbildības un makroekonomiskās stabilitātes, ilgtspējas, sociālās solidaritātes, kā arī nozaru savstarpējas sadarbības principiem, nodrošinot regulāru dialogu ar sociālajiem partneriem, pilsonisko sabiedrību un pašvaldībām.

Straujuma uzsvēra, ka jaunajai valdībai priekšā ir daudz darba, citējot tautasdziesmu: "Acis darba izbijās, rokas darba nebijās, zinājās padarot."

"Esmu pārliecināta, ka valoda, kultūra, izglītība, Latvijas vide ir tas, kas veido Latvijas nacionālo savdabību, kas mūs atšķir no citiem pasaulē, kas rada mums piederības un drošības izjūtu. Tāpēc laikā, kad Latvijas valsts tuvojas savai simtgadei, strādāsim godam savas valsts uzplaukumam," savu uzrunu Saeimā noslēdza Straujuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!