Foto: PantherMedia/Scanpix
Starppilsētu pasažieru pārvadājumu uzņēmums AS "Nordeka" ir pārkāpis Darba likumā paredzētās darbinieku tiesības uz atpūtu, apgalvoja arodbiedrības LABA pārstāve Līga Tutina.

8.novembrī "Nordekas" autobusu vadītāji uzsāka streiku, protestējot pret esošo minimālo darba algas apmēru. Streika laikā "Nordekas" streikojošie darbinieki neveic darbu. Patlaban informācija liecina, ka visi reisi ir izpildīti.

"Tas nozīmē, ka, nodrošinot visus reisus, "Nordeka" ir pārkāpusi Darba likumā paredzētās darbinieku tiesības uz atpūtu, tas ir, darbavietā atrodas tie darbinieki, kas ir atvaļinājumā vai kam oficiāli ir brīvdiena. Darba devējam pārkāpjot darba un atpūtas laika režīmu, darbinieki nespēj atpūsties un pārstrādā noteiktās normstundas, kas, pirmkārt, ir darbinieku interešu aizskārums, un, otrkārt, apdraud visas sabiedrības drošību un veselību," uzsvēra arodbiedrībā.

Lai novērstu iespējamo likuma pārkāpumu, arodbiedrība LABA šodien ir vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu veikt darba un atpūtas laika ievērošanas pārbaudes "Nordekas" autobusu reisos un uzraudzīt "Nordekas" vadības darbības visa streika laikā.

Jau ziņots, ka piketā pret zemo atalgojumu starppilsētu pasažieru pārvadājumu uzņēmuma AS "Nordeka" šoferiem šodien piedalījās ap 100 dalībnieku. Aptuveni desmit no piketa dalībniekiem bija "Nordekas" šoferi, bet pārējie - arodbiedrības LABA biedri.

Arodbiedrības LABA valdes priekšsēdētājs Raimonds Gailis norādīja, ka 15 "Nordekas" autobusu vadītāji ir gatavi turpināt streiku arī rīt un parīt. Streika komiteja atrodoties Ģertrūdes ielā 36, un tā ir atvērta tūlītējām sarunām ar "Nordekas" vadību, taču līdz šim nekādas iniciatīvas no vadības puses neesot bijušas. Tieši šī iemesla dēļ šorīt arī sarīkots pikets.

Kā pastāstīja "Nordekas" autobusu vadītājs Staņislavs Bogdanovs, viņš no drošiem avotiem uzzinājis, ka uzņēmuma vadība ir panākusi vienošanos ar otru arodbiedrību LAKRS, taču ar arodbiedrības LABA šoferiem uzņēmuma vadība līdz šim nav runājusi.

Jau rakstīts, ka sestdien, 8.novembrī, sākās šoferu streiks, prasot atalgojuma palielināšanu. Kā ziņots, streikam pieteikti 22 šoferi, bet visi tajā nepiedalījās. Arodbiedrības LABA pārstāvji solīja streikot beztermiņā, lai gan norādīja, ka viss būs atkarīgs no autobusu vadītāju izturības, jo jāņem vērā, ka viņiem ir arī apgādājamie.

Neskatoties uz to, ka streiks rit trešo dienu, starppilsētu pasažieru pārvadājumu uzņēmums "Nordeka" visus reisus Latvijā nodrošina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!