Foto: Saeimas administrācija
Latvijas proklamēšanas dienu 18. novembrī svin 75% iedzīvotāju, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptaujas dati.

43% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka 18.novembrī apmeklē publiskus pasākumus. 38% atbildēja, ka seko līdzi svētku pasākumiem masu informācijas līdzekļos, bet 31% - ka šos svētkus svin mājās.

To, ka Latvijas Republikas proklamēšanas dienu 18.novembrī nesvin, atzina katrs ceturtais (25%).

Sociālantropologs un Rīgas Stradiņa universitātes lektors Klāvs Sedlenieks, komentējot aptaujas datus, norāda: "Pozitīvi, ka, salīdzinot ar 2011. gadu, ievērojami (no 34% uz 25%) pieaudzis to cilvēku skaits, kuri atzīmē 18. novembri kā svētkus. Droši vien daudziem būs pārsteigums ieraudzīt, ka aptuveni puse no krievvalodīgajiem respondentiem svin 18.novembri un katrs piektais svin šos svētkus arī mājās."

Aptaujas dati rāda, ka respondenti ar latviešu sarunvalodu ģimenē biežāk nekā krievvalodīgie, atzīmēja visas sarakstā piedāvātās 18.novembra svinēšanas iespējas.

Savukārt aptaujas dalībnieki, kuri ģimenē galvenokārt sarunājas krievu valodā, biežāk norādīja, ka nesvin 18.novembri.

2011. un 2014.gada aptauju datu salīdzinājums liecina, ka 2014.gadā respondenti biežāk nekā pirms trīs gadiem atzina, ka svin Latvijas Republikas proklamēšanas dienu 18.novembrī: 2011.gadā aptaujas dalībnieki biežāk nekā 2014.gadā norādīja, ka vispār neatzīmē 18.novembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!