Foto: LETA

"Labākais, ko es varu darīt, lai veicinātu izpratni un toleranci, ir vienkārši strādāt pie jautājumiem, kas ir saistīti ar manu darbu," intervijā portālam "The Wahington Post" norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Rinkēviča paziņojums, ka viņš ir homoseksuāls, "lauzis lielus šķēršļus uz Austrumeiropas sociāli konservatīvās politiskās skatuves, kur atklāti geji – sabiedriskie darbinieki ir liels retums", vēsta portāls. 

Paziņojums izraisīja spēcīgu reakciju ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs. Rietumeiropas valstu vadītāji apsveica Rinkēviču par viņa drosmi. Daži no ministra politiskajiem sabiedrotajiem Latvijā teica, ka viņi varētu sākt publisko diskusiju par partnerattiecību legalizēšanu, savukārt citi politisko aprindu pārstāvji norādīja, ka viņi mēģinās bloķēt jebkurus centienus īstenot plānoto. 

Arī kaimiņvalstī tas nepalika nepamanīts. Krievijas premjerministra vietnieks Dmitrijs Rogozins izsmēja Rinkēviču mikroblogošanas vietnē "Twitter", sakot, ka, "ja jums nav nekas cits ar ko lepoties, jūs varat lepoties ar šo".

Uz jautājumu, kāpēc ministrs tagad vēlējies "atklāties", Rinkēvičs norāda, ka šādi lēmumi nāk ļoti lēni. Šis jautājums viņam bieži tiek uzdots Latvijā, mēģinot atrast racionālus vai iracionālus iemeslus viņa paziņojumam. Iespējams, ka atklāšanās ir palīdzējusi arī citiem homoseksuāliem, kas atrodas citā situācijā, norādīja ministrs. 

"Vispār man jāsaka, ka reakcija bija labāka nekā es paredzēju ceturtdienas [6. novembra] vakarā. Bija cilvēki, kas izteica atbalstu, bija cilvēki, kas, protams, izteica kritiskas piezīmes, daži histēriskas piezīmes, bet kopumā tas ir saņemts ļoti līdzsvarotā veidā," atklāja Rinkēvičs.
Ministrs portālam skaidroja, ka attieksme pret homoseksuāļiem lēnām mainās un piebilda, ka tas nevar notikt vienas nakts laikā. "Vispār esmu daudzas reizes dzirdējis, ka mums tiešām ir vienalga, kas tu esi savā privātajā dzīvē, tik ilgi, kamēr tu dari savu darbu pareizi."

Rinkēvičs intervijā skaidri norāda, ka politikā nav devies aiz aprēķina un viņa seksuālā orientācija nebija faktors, kāpēc izlēmis kļūt par politiķi. 

"Es dzīvoju dzīvi kādu gribu. Es zinu, ka ir bijušas baumas [par mani] jau vairākus gadus. Es tam nepievērsu uzmanību," norādīja ministrs, piebilstos, ka "labākais, ko es varu darīt, lai veicinātu izpratni un toleranci, ir vienkārši strādāt pie jautājumiem, kas ir saistīti ar manu darbu".

Rinkēvičs pieļauj, ka paies ilgs laiks līdz Latvijā atdzīs viendzimuma partnerattiecības, jo nav vairākuma atbalsta Saeimā. Viņš skaidro, ka arī heteroseksuālajiem pāriem ir problēmas Latvijā: "Mums ir problēmas, kad runa ir par slimnīcu, ka jūsu partneris ir slimnīcā, ārsti nevar nodot nekādu informāciju par partneri, ja vien neesat precējušies."

"Bez normālām debatēm un diskusijām, skaidrojot jautājumus, mēs nevaram vienkārši virzīt tiesību aktus, kas, iespējams, izraisīs sākotnējās diskusijas un, iespējams, ļoti skarbu diskusiju," uzsvēra ministrs, kā arī viņš atkārtoti norādīja, ka runa nav par viendzimuma pāru laulībām, bet gan partnerattiecību reģistrāciju un definīciju, kas nav pretrunā ar Satversmi.

Kā ziņots, Rinkēvičs 6. novembra vakarā savā "Twitter" kontā paziņoja, ka ir homoseksuāls.

Šādu atzīšanos ministrs pauda ar tekstu, ka mūsu valstij ir jārada tiesisks regulējums visa veida partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies. Tālāk sekoja teksts: "Zinu, ka tūliņ būs megahistērija, bet #Proudtobegay."

Nākamajā ierakstā angļu valodā ministrs apliecināja: "Ar lepnumu paziņoju, ka esmu gejs... Labu veiksmi jums visiem..."

Rinkēvičs ir pirmais politiķis Latvijas vēsturē, kurš publiski atzinis, ka ir homoseksuāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!