Foto: LETA
Minimālā skolēnu skaita 10.klases atvēršanai ieviešana var veicināt klašu slēgšanu skolās un līdz ar to palielināt tādu jauniešu skaitu valstī, kuri nedz strādā, nedz mācās, uzskata Vecumnieku novada pašvaldībā.

Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Kovals komentēja, ka IZM iecere šādā veidā optimizēt vidusskolu tīklu rada risku, ka neizdosies sasniegt izglītības pamatnostādnēs izvirzīto mērķi - palielināt to bērnu skaitu, kas apgūst vidējo izglītību.

"Daļa bērnu pēc 9.klases beigšanas vēl nav gatavi "lielajai dzīvei", un vienīgais attīstības ceļš ir mācības tuvākajā vidusskolā, jo pretējā gadījumā viņi paliks mājās un pievienosies tā saucamajiem NEET (no angļu val. - "not in employment, education or training") jauniešiem, kuri nav iesaistīti ne nodarbinātībā, ne izglītībā un kuru skaitu IZM vēlas mazināt," uzsvēra Kovals.

Viņš secinājis, ka saistībā ar IZM ieceri ir daudz neskaidrību, jo publiski ir nosaukti tikai cipari, bet nav skaidroti citi nosacījumi. Piemēram, tiek minētas izņēmumu iespējas, bet nav pateikts maksimālais laiks, kādā bērns jānogādā līdz skolai, vai attālums starp vidusskolām. "Uzzinot šos datus, iespējams, mums visas skolas ir izvietotas loģiski un nekādas izmaiņas nav nepieciešamas," norādīja Kovals.

Tāpat neesot skaidrības, kas notiks ar vidusskolu klasēm, kur ir nepietiekams audzēkņu skaits.

"Vecumnieku novadā jau ir slēgtas divas pamatskolas Kurmenē un Bārbelē, un ir iespējams izdarīt secinājumus par to, kādu iespaidu uz attiecīgajiem pagastiem un novadu kopumā tas atstāj. Pagaidām pastiprināti sekojam līdzi izmaiņām izglītības jomā, un, kad būs zināmi visi nosacījumi no valsts puses, pašvaldība varēs sākt analizēt visus ieguvumus un zaudējumus no piedāvātā modeļa, lai izveidotu optimālo skolu tīklu," skaidroja pašvaldības vadības pārstāvis.

Kovals uzskata, ka šī analīze veicama ne tikai par atsevišķām izglītības iestādēm, bet jāvērtē kopējā ietekme uz ciemiem un pagastiem, un novadu, jo, iespējams, ieguvumi būs lielāki, ja pašvaldība lems par skolas saglabāšanu.

Vecumnieku novadā ir četras vidusskolas, un, pēc IZM nosauktajiem skaitļiem, nepietiekams audzēkņu skaits ir trīs vidusskolās.

Kovals uzskaitīja, ka Misas vidusskolā 10.klasē mācās 23 skolēni, 11.klasē - astoņi, bet 12.klasē - vienpadsmit, savukārt Skaistkalnes vidusskolā 10.klasē mācās 11 skolēni, 11.klasē - 21, 12.klasē - deviņi. Valles vidusskolā 10.klasē mācās tikai astoņi skolēni, 11.klasē - septiņi, 12.klasē - tikpat, bet Vecumnieku vidusskolā 10.klasē mācās 14 skolēni, 11.klasē - 18 un 12.klasē - 15 skolēni.

Kā ziņots, lai sakārtotu Latvijas skolu tīklu, IZM rosinājusi ieviest minimālo skolēnu skaitu 10.klases atvēršanai.

Pagaidām IZM pedagogu darba samaksas modeļa izstrādes darba grupai piedāvā apspriest pirmos iespējamos variantus. Tie paredz, ka vidusskolas klasi republikas nozīmes pilsētas skolā varētu atvērt, ja tajā pieteiksies 22 skolēni, reģionālās nozīmes attīstības centros - 18 skolēni, bet novados - 14.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!