Foto: AFI
Pirms sākt diskutēt par iespējamiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam, valdošās koalīcijas partijas vispirms vēlas sagaidīt pašreizējā prezidenta Andra Bērziņa lēmumu par atkārtotu kandidēšanu vai nekandidēšanu uz augsto amatu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka "Vienotība" par šo jautājumu vēl nav diskutējusi, turklāt Bērziņš vēl nav paziņojis savu lēmumu par to, vai atkārtoti kandidēs uz šo amatu.

Vērtējot līdzšinējo Bērziņa darbu, Straujuma izteica viņam cieņu, atkārtoti uzsverot, ka prezidentam vispirms pašam jāpasaka, vai viņš ir gatavs atkārtoti kandidēt uz šo amatu.

Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēlas sagaidīt Bērziņa viedokli un tikai tad diskutēs par šo jautājumu. Līdzšinējo Bērziņa darbību ZZS vērtē pozitīvi, akcentēja ZZS politiķis Edgars Tavars.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis Jānis Iesalnieks uzsvēra, ka apvienībā vēl nav bijis oficiālu diskusiju par šo jautājumu, tomēr partijas līderi jau iepriekš pauduši - kā iespējamo kandidātu šim amatam labprāt redzētu tiesību ekspertu Egilu Levitu. Iesalnieks arī piebilda - būtu labi, ja koalīcija būtu vienota par kandidātu prezidenta amatam.

Valdības vadītāja arī atgādināja, ka šogad beidzas pilnvaru termiņš arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram. Šodien tikšanās laikā Straujuma esot jautājusi Kalnmeieram, vai viņš atkārtoti kandidēs uz šo amatu, taču viņš vēl neesot pieņēmis lēmumu.

Kā ziņots, Valsts prezidenta vēlēšanas notiks aptuveni pēc pusgada. Iepriekš Bērziņš izteicies, ka lēmumu par kandidēšanu uz šo amatu varētu pieņemt ne ātrāk par aprīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!