Foto: F64

Ķekavas novada mēra vietnieks Igors Malinausks ("Sadarbība"), reģistrējot savu automašīnu Lietuvā, izvairījies no nodokļu maksāšanas Latvijā, vēsta LTV raidījums "de facto".

Ķekavas novada mēra vietnieks lietuvietis Malinausks jau gadiem par savu pastāvīgo dzīvesvietu izvēlējies Latviju. Pirms 13 gadiem šeit apprecējies, vēlāk nodibinājis uzņēmumu, bet 2005.gadā ievēlēts toreiz vēl Ķekavas pagasta domē no Latvijas Pirmās partijas saraksta. Vēlētu amatu Malinausks ieņem arī šobrīd. Tajā pašā laikā viņš brauc ar sev piederošu, bet Lietuvā reģistrētu automašīnu.

Raidījums norāda, ka tas ļāvis deputātam krietni ietaupīt. Taču ar šādu "nodokļu optimizācijas" shēmu Malinausks, visticamāk, ilgstoši pārkāpis Latvijā pastāvošo likumdošanu.

"Latvijas rezidentiem jeb personai, kurai uzturēšanās vieta ir Latvijā, nav tiesību pastāvīgi vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili," norāda Ceļu satiksmes un drošības direkcijas valdes loceklis Jānis Golubevs.

Pēdējā valsts amatpersonas deklarācijā redzams, ka bez šī "Chrysler" markas auto Ķekavas deputātam pieder vēl 11 spēkratu. Malinausks neatzīstas, cik no tiem reģistrēti Lietuvā. "Ja es esmu deputāts, tas nozīmē, ka es vairāk neesmu cilvēks?" "de facto" jautā Malinausks.

Atšķirībā no Latvijas, reģistrējot automašīnu Lietuvā, ir zemākas izmaksas. Turklāt Ķekavas deputātam izdodas izbēgt no ceļu nodokļa nomaksas, jo kaimiņvalstī tas ir iekļauts akcīzē jeb degvielas cenā. Taču Malinauskas pārsvarā braucot Latvijā, arī degvielu uzpilda šeit.

"Lietuvā nav pirmā reģistrācijas nodokļa, Lietuvā nav ikgadējā vai, tā saucamā, ekspluatācijas nodokļa, Lietuvā retāk jāiziet tehniskā apskate," skaidro Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Taču, lai ierobežotu ārvalstīs reģistrētu automašīnu izmantošanu, valdība jau pirms trīs gadiem ieviesa nosacījumu - ar šādiem spēkratiem Latvijā drīkst braukt tikai trīs mēnešus gadā, turklāt to var darīt tikai tie, kuri strādā vai mācās ārvalstīs, tur ir nodibināts uzņēmums, vai ir iznomājuši automašīnu.

Tomēr Ķekavas deputātam ir sava izpratne par likumu. Viņš savu pārkāpumu nesaskata. Turklāt viņš ir neapmierināts, ka Latvijā nodoklis par automašīnu esot jāmaksā atsevišķi, nevis tas ir iekļauts degvielas cenā. "Daudzi Latvijas iedzīvotāji var turēt mašīnu reģistrētu citā valstī, ja viņi tur strādā vai viņiem ir iespēja, viņi var reģistrēt mašīnu citā valstī. Pareizi? Pareizi! Es likumu nekur nepārkāpju! Es esmu likuma paklausīgais cilvēks!" uzskata Malinausks. Tajā pašā laikā uz "de facto" norādi, ka deputāta darba vieta ir Latvijā, atcērt: "Kāpēc Jūs mēģināt man to visu laiku pārmest, ka es strādāju šeit? Vai tas nozīmē, ka es pārkāpju likumu? Es nepārkāpju likumu!"

Tomēr šādos gadījumos policija autovadītājus soda. Par šādu pārkāpumu pērn kopumā sastādīti 477 protokoli. Soda nauda sasniedz pat 120 eiro. Raidījums vēsta, ka ironiskā kārtā ikdienā Ķekavas deputāta auto novietots pretim Reģionālās pašvaldības policijas ēkai. Taču tā politiķi nav sodījusi.

"Ceļu satiksmes kontrole nav pašvaldības policijas kontrolē. Likumā ir atrunāts, ka mēs nestāvam ar zizli uz ceļiem. Tikai tad, ja acīmredzami ir tas, ka cilvēks ir alkohola reibumā, vai viņš apdraud kādu," iemeslu paskaidro Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš.

Ķekavas deputāta pārstāvētas politiskās partijas "Sadarbība" vadītājs Andrejs Artjomovs piekrīt izvērtēt Ķekavas deputāta rīcību: "Protams, runāsim un ieteiksim viņam to lietu, teiksim, nokārtot likumiski, teiksim tā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!