Foto: AFP/Scanpix
Vājākie caurumi Eiropas Savienības (ES) robežās ir Austrumeiropas valstis, Latviju ieskaitot, un Rīga sešu mēnešu garumā noteikti ir jāuzskata par vienu no potenciāli svarīgākajiem islāmistu uzbrukumu mērķiem, raksta latvietis Izraēlā Aivars Skudra.

"Droši vien daudzi ir redzējuši 2005.gadā iznākušo, pēc Borisa Akuņina romāna, ar tādu pašu nosaukumu, kvalitatīvu Krievijas mākslas filmu "Turku gambīts", kur galveno ļaundari spēlē lieliskais krievu aktieris Aleksandrs Likovs. Runa ir par labi plānotu kara viltības taktiku, kuras mērķis ir iefiltrēt pretinieka rindās profesionāli apmācītu provokatoru, diversantu, spiegu.

Taisnības labad, jāsaka, ka šāda kara taktiskā viltība nav krievu izgudrojums, bet ir tikusi pielietota jau no Bībeliskajiem laikiem. Šodien šādu viltību nesmādē nevienas nopietnas valsts iekšējās un ārējās drošības specdienesti un militārās izlūkošanas pārvaldes. Ļoti ceru, ka arī Latvijas Drošības policija ir informēta par šādiem iespējamo ienaidnieku viltīgajiem nodomiem un iespējām.

Ne velti es izvēlējos savam analītiskajam rakstam šo filmu kā piemēru, lai ilustrētu naidīgu specdienestu paņēmienus. Tai ir arī tiešs sakars mūsdienu ES drošības kontekstā ar Turcijas un Krievijas faktoru, par ko es arī sniegšu paskaidrojumu, sasaistot ar, nupat Francijā notikušajiem islāmistu uzbrukumiem "Charlie Hebdo" redakcijai un lielveikalam.

Mēs zinām, ka viena no islāmista Amedi Kulibali sieva Hajata Bumadjana pameta pirms teroraktiem savlaicīgi Parīzi un caur Madridi 2.decembrī ieradās Stambulā, kur kādas personas (sagaidītāja un starpnieka) pavadībā 8.decembrī šķērsoja Turcijas-Sīrijas sauszemes robežu. Tāpat mēs zinām, ka Turcija caur šo dienvidaustrumu robežu brīvi laiž cauri abos virzienos islāmistu kaujiniekus un bruņojumu karadarbības nodrošināšanai Sīrijā un Irākā. Turcija šo faktu publiski noliedz.

Atgādinu, ka Turcijas intereses sakrīt ar Islāma valsts interesēm cīņā pret Sīrijas prezidenta Bašara Asada režīmu. Tad, lūk. Manā skatījumā, islāmista sieva ir nokļuvusi Sīrijā pie Islāma valsts barvežiem ar svarīgu operatīvu informāciju. Pirmkārt, viņa ir ieradusies pie Islāma valsts līderiem kā reālas islāmistu šūniņas biedre, šūniņas, kura sevi pierādīja darbībā.

Otrkārt, viņas evakuāciju no Eiropas uz Sīriju nodrošināja starpnieks, par kuru jau minēju. Kas liecina, ka viņu Sīrijā Islāma valsts vadība gaidīja ar operatīvu informāciju, kura nepieciešama turpmāko teroraktu plānošanai Francijā. Pieļauju, ka šī informācija ir saistīta ar Francijas islāmistu pagrīdi, kura vēl pagaidām nav "aktivizēta" un tikai gaida "emisāru" no Islāma valsts, lai koordinētu darbību un nodrošinātu ar drošiem sakaru kanāliem, jo internets un parastās telekomunikācijas ir zem pastiprinātas ES drošības dienestu kontroles. It īpaši pēc starptautisko sabiedrību rezonējošā pēdējā terorakta. Skaidrs, ka islāmiste Bumadjana sevi atradīs Sīrijā Islāma valsts rindās kā šahida atraitne. Eiropā viņa neatgriezīsies. Bet noteikti uz Franciju dosies reāli Islāma valsts "emisāri" snaudošo islāmistu šūniņu aktivizēšanai un koordinētas darbības vadīšanai, sakaru un finansiālo kanālu nodrošināšanai.

Viens no "emisāru" paņēmieniem iekļūšanai Francijā (Eiropā) ir izlikties par "bēgļiem", par ko jau brīdināja attiecīgie Rietumvalstu drošības dienesti. Otrs, daudz drošāks un ātrāks, izmantojot Turcijas dubultspēli. Kas var traucēt Erdogana kontrolētajiem drošības dienestiem izsniegt Islāma valsts "emisāram" tīrus Turcijas pilsoņa dokumentus legālai ES robežu šķērsošanai, piemēram, ar Turcijas aviolīnijām vai kā kravas kuģu apkalpes locekļiem? Vājākie caurumi ES robežās ir Austrumeiropas valstis, Latviju ieskaitot. Tālāk dziļāk Eiropā ar autotransportu, kuru nodrošinās Eiropas islāmisti.

Nevajag arī aizmirst to, ka Latvija pašlaik ir EP prezidējošā valsts. Jāatceras, ka Baltijas relatīvi vājāk sargātās robežas tieši var apdraudēt starptautiskos pasākumus Rīgā. Rīga, sešu mēnešu garumā, noteikti ir jāuzskata par vienu no potenciāli svarīgākajiem islāmistu uzbrukumu mērķiem. Ļoti ceru, ka Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, vadot ES Tieslietu un Iekšlietu ministriju sanāksmi, Rīgā 28. janvārī kopīgiem spēkiem izstrādās koordinētas sadarbības un operatīvās informācijas apmaiņas pasākumus. Iespējams, pat nevajadzētu kautrēties lūgt Rietumvalstu robežkontroles speciālistu palīdzību atrasties fiziski Latvijas un Baltijas robežšķērsošanas vietās.

P.S. Gan Erdogana Turcijai, gan Putina Krievijai mums zināmu ģeopolitisku notikumu sakarā ir ļoti izdevīgi iekšējā ES situācijas destabilizācija un drošības apdraudējums. Tāds lūk "Turku gambīts" "reālpolitikā"."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!