Foto: F64
Pie kriminālatbildības tiks saukti visi, kuri varēja konstatēt problēmas un novērst Zolitūdes traģēdiju, otrdien žurnālistiem sacīja Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. Viņš arī apliecināja, ka aizdomās turamā statuss piemērots diviem cilvēkiem. Policija vērsusies arī pret kādu uzņēmumu.

Šajā lietā policija piemērojusi aizdomās turamā statusu sagruvušās ēkas būvinženierim Ivaram Sergetam, kurš arī ticis apcietināts, kā arī projekta būvuzraugam Andrim Gulbim.

Sergeta apcietināšanu apliecināja viņa advokāts Artūrs Zvejsalnieks. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka otrdienas pēcpusdienā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā izskata jautājumu par drošības līdzekļa piemērošanu Gulbim.

Viņš ir arhitektūras pakalpojumu uzņēmuma "GP Projektu birojs" valdes loceklis un lielākais īpašnieks - viņa īpašumā ir 70,29% uzņēmuma kapitāldaļu. Otrs īpašnieks ir Mārtiņš Pundurs (29,41%). "GP Projektu birojā" pēc notikušās traģēdijas aģentūrai LETA paskaidroja, ka Gulbis nolēmis nesniegt komentārus medijiem par notikušo Zolitūdes traģēdiju un lielveikala projekta būvekspertīzi.

Līdz ar to, nedaudz vairāk kā pēc gada kopš nakts, kad pār veikala "Maxima" Zolitūdē apmeklētāju un darbinieku galvām gāzās jumta būvkonstrukcijas, policija ir nosaukusi aizdomās turētās personas un lieta tuvākajā laikā tiks nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

"Delfi" piedāvā teksta tiešraides arhīvu no policijas preses brīfinga.

Policija gada laikā ir pabeigusi divus eksperimentus un jau iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka tai ir zināmas potenciālās aizdomās turamās personas. Iepriekš nedz to vārdi, nedz skaits netika izpausti izmeklēšanas interesēs, jo likumsargi vēl nebija sagaidījuši ekspertīžu rezultātus. Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers neizslēdza iespējamību, ka kriminālprocesā līdzās fiziskām personām pie atbildības varētu tikt sauktas arī juridiskās personas.

2014.gada aprīlī Valsts policija kopā ar piesaistītajiem Rīgas Tehniskās universitātes ekspertiem veica kopņu noslodzes eksperimentu. Policija slogoja sagruvušā lielveikala kopnes, lai noteiktu izmaiņas kopņu nestspējā. Eksperimentā uz lielveikala jumta ar ūdeni tika piepildīts baseins.

Pusotru mēnesi pēc pirmā eksperimenta policija notikuma vietā atgriezās otrā eksperimenta veikšanai. Maija beigās tika veikta kontrolētā dedzināšana. Pēc divu kontrolētu ugunsgrēku nodzēšanas uz lielveikala "Maxima" jumta nesabrukušās daļas eksperti paņēma metāla un betona paraugus, kuriem veica analīzi. Drīz pēc tam policijas darbinieki attīrīja arī trešā nogruvuma vietu un izņēma atlikušos pierādījumus.

Jūlija beigās policija atstāja traģiskā notikuma vietu un nodeva to īpašniekiem un apsaimniekotājiem – uzņēmumam SIA "Tineo" un SIA "Homburg Zolitūde", kas ir vieni no atbildētājiem Zolitūdes traģēdijas daudzmiljonu prasībā.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Valsts policija uzreiz pēc traģēdijas sāka kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!