Foto: morgueFile

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) uzskata par pilnīgi nepieņemamu Tieslietu ministrijas (TM) rīcību neiesaistot likuma "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" grozījumu izstrādē žurnālistu profesionālo organizāciju pārstāvjus, norādīts šodien izplatītajā LŽA paziņojumā.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka darba grupā, kas izstrādājusi grozījumus, bija pārstāvētas vairākas valsts iestādes un nevalstiskās organizācijas, bet nebija pārstāvēta neviena no žurnālistu profesionālajām organizācijām, kā arī nebija pieaicināti mediju īpašnieki un mediju vadītāji.

LŽA aicina Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un TM, pirms tālākās grozījumu apspriešanas valdībā, tos izvētīt kopā ar Latvijas mediju organizāciju pārstāvjiem.

LŽA norāda, ka Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātos likuma grozījumus uzskata par vārda brīvības būtisku ierobežojumu un ka šie grozījumi vēl vairāk ierobežos žurnālistu tiesības informēt sabiedrību par tai svarīgiem notikumiem.

Jau ziņots, ka TM izstrādājusi grozījumus likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", nosakot stingrākus ierobežojumus informācijas publiskošanai par kriminālprocesiem.

LŽA pauda uzskatu, ka ministrijas iecerētie grozījumi ir pārspīlēts privātuma aizskāruma ierobežošanas mēģinājums, un to patiesais mērķis ir panākt situāciju, ka medijiem tiks liegts ziņot par jebkādu krimināllietu iztiesāšanu un izmeklēšanas gaitu, kamēr nav pieņemts galīgais tiesas lēmums.

Paziņojumā LŽA arī norāda, ka medijiem jau šobrīd ir pienākums ievērot nevainīguma prezumpciju, un arī paši mediji ir pieņēmuši un ievēro savus Ētikas kodeksus, tāpēc nav vajadzības noteikt jaunus daudz plašākus ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!