Foto: DELFI

Šobrīd bruņoto spēku karavīri ir pārslogoti ar uzdevumiem un to skaits ir nepietiekams, norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), komentējot Valsts prezidenta Andra Bērziņa izteikumus, ka Latvijas armijas skaitliskais sastāvs patlaban nebūtu jāpalielina.

Vējonis ar savas padomnieces Aijas Jakubovskas starpniecību norādīja, ka priekšlikums par profesionāla dienesta karavīru skaita palielināšanu par 2000 jeb apmēram 40% ir piedāvājums politiķiem sākt diskusiju par Latvijas valsts drošības stiprināšanu, jo Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānošana un it īpaši ieviešana pierāda, ka pašreizējais karavīru skaits ir nepietiekams.

Aizsardzības budžeta finansējuma palielinājums 2% apjomā no iekšzemes kopprodukta līdz 2020.gadam nozīmē, ka būs jaunas spējas, tostarp tehnoloģijas, kuras kādam būs reāli jāuztur un jāspēj izmantot.

Vējonis atgādina, ka 2009.gadā krīzes laikā tika samazināts profesionālā dienesta karavīru skaits un pašreizējais ir nepietiekams spēju nodrošināšanai, vēl jo vairāk - jaunu spēju attīstības kontekstā. Šobrīd, jaunos drošības apstākļos, gan regulāro vienību karavīri, gan zemessargi esot pārslogoti ar uzdevumu izpildi. Uzdevumi ietver sadarbību ar sabiedroto rotācijas spēkiem, uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšanu, dalību nacionālajās un starptautiskajās mācībās, atbalsta sniegšanu civilajai sabiedrībai un citām valsts institūcijām.

Jauno spēju attīstības kontekstā, tostarp ātrās reaģēšanas spēju attīstībai, mehanizācijai un pretgaisa aizsardzībai, būs nepieciešami augsti kvalificēti un profesionāli karavīri. Ministrs arī atgādināja, ka valdības deklarācijā ir iekļauta apņemšanās palielināt profesionālā dienesta karavīru skaitu.

Kā ziņots, valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Valsts prezidents Bērziņš intervijā "Latvijas Avīzei" atzinis, ka karavīru skaita palielināšana īpaši neesot vajadzīga.

"Es nedomāju, ka to nepieciešams īpaši skaitliski palielināt. Taču armija kļūst arvien specializētāka, bruņotajos spēkos ir arvien dažādākas profesijas, karavīriem ir nepieciešamas prasmes strādāt ar jaunākajām tehnoloģijām. Mums šobrīd krietni jāiegulda militārās aizsardzības līdzekļos, novērošanas iekārtās, pretgaisa aizsardzībā. Tāpat jāiegulda arī karavīru izglītošanā," norādījis prezidents.
Jau ziņots, ka Vējonis šogad aicinājis Saeimu akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 cilvēku līdz 2018.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!