Foto: Saeimas administrācija

Valdība otrdien aiz slēgtām durvīm novirzīja līdzekļus zaudētajām Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) prāvām, žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Viņa informēja, ka "tie nav miljoni, tie pat nav desmiti tūkstoši, tās ir mazākas summas".

Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā bija jautājumi par ECT spriedumiem lietās "Liepiņš pret Latviju", "Emars pret Latviju" un "Taraneks pret Latviju". Aģentūras BNS apkopotā informācija par spriedumiem liecina, ka kopumā Latvijai jāmaksā 21 tūkstotis eiro.

Lietā "Liepiņš pret Latviju" tiesa vienbalsīgi atzina, ka ir pārkāptas Valda Liepiņa Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā garantētās tiesības uz taisnīgu tiesu, jo viņam bija liegta iespēja piedalīties viņa krimināllietas iztiesāšanā kasācijas instancē. Viņa prasību par morālā kaitējuma atlīdzību 50 tūkstošu eiro apmērā ECT uzskatīja par pārmērīgu, kompensācijā piešķirot divus tūkstošus eiro.

Spriedums lietā "Emars pret Latviju" paredz daļēji apmierināt iesniedzēja prasību par kompensāciju vairāk nekā 720 tūkstošu eiro apmērā apmierinot daļēji, piešķirot kompensāciju par morālo kaitējumu 10 tūkstošu eiro apmērā. ECT vienbalsīgi atzina, ka ir noticis Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpums, jo iesniedzēja meitas nāves apstākļu izmeklēšana nebija efektīva. Tiesas ieskatā atbildīgās iestādes pašā izmeklēšanas sākumā nebija izdarījušas visu nepieciešamo, lai nodrošinātu pierādījumus, kas savukārt vēlāk liedza noskaidrot patiesību lietā un saukt vainīgās personas pie atbildības.

Savukārt lietā "Taraneks pret Latviju" ECT noteica, ka Latvijai tās iedzīvotājam jāmaksā deviņu tūkstošu eiro kompensācija. Aivars Taraneks sūdzējās par to, ka, tiesībsargājošās iestādes uzkūdīja viņu uz kukuļņemšanu. Iesniedzējs arī apgalvoja, ka viņu notiesāja uz prettiesiski iegūtu pierādījumu pamata, kas padarīja visu kriminālprocesu kopumā par netaisnīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!