Foto: LETA

Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne sestdien paziņojusi, ka Valsts prezidenta Andra Bērziņa atteikums piedalīties intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" "spilgti demonstrē valsts augstākās amatpersonas negatīvo, stīvi birokrātisko attieksmi pret sabiedriskā medija auditoriju jeb visu Latvijas sabiedrību".

Organizācija uzskata, ka šāda rīcība ir valsts pirmajai personai "neatbilstoša un nepiedienīga". LŽA piebilda, ka prezidenta atteikums, kas saistīts ar izvairīšanos no sarunas par it kā "neērtiem" žurnālistiem, liecina "ne tikai par vēlēšanos pilnībā kontrolēt komunikāciju un bailēm no atklātas diskusijas, bet arī par demokrātijas izpratnes degradāciju". Organizācija atgādina, ka prezidenta pienākums ir sarunāties ar visām sabiedrības grupām, kurām viņš kalpo.

LŽA norādījusi, ka atteikšanās no intervijām padara mediju saturu vienveidīgu un mazsvarīgu. "Žurnālistu, mediju un to formātu iedalīšana vēlamajos un nevēlamajos, izdevīgajos un neizdevīgajos liecina par amatpersonu vēlmi nevis pamatot lēmumus un viedokļus, nevis skaidrot uzskatus un piedalīties atklātās diskusijās, bet par gļēvu slēpšanos, izvairīšanos no savas atbildības.[..]Ja valsts amatpersonas un deputāti ar dažādiem aizbildinājumiem izvairās no savas rīcības un viedokļu skaidrošanas, tas samazina sabiedrības iespējas izvērtēt notikumus, padara politiku bezatbildīgu, noplicina viedokļu daudzveidību un samazina demokrātijas kvalitāti Latvijā.

"Viņam ir jāatbild, pat ja komunikācijas padomnieki ar pārspīlētu centību un mērķi nepieļaut prezidentam "nekomfortablas" situācijas radio studijā, rekomendē klusēt," sacīja Rožukalne.

LŽA valde aicinājusi Valsts prezidentu Andri Bērziņu piedalīties 24.februāra diskusijā Latvijas Radio ēterā.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš atteicies piedalīties Latvijas Radio veidotajā raidījumā "Krustpunktā".

Bija plānots, ka Bērziņš raidījumā piedalīsies nākamo otrdien, 24.februārī. Tomēr, atkārtoti sazinoties ar Prezidenta preses dienestu, tā pārstāvji paziņojuši, ka Bērziņš nepiedalīsies šajā raidījumā. Tā iemesli netika paskaidroti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!