Foto: Saeimas administrācija
Koalīcijai paredzētas diskusijas ar sabiedrības pārstāvjiem par nākamā Valsts prezidenta amata kandidātiem, un daļa no valdību veidojošo partiju politiķiem šajās sarunās vairāk sagaida izvēles principu izskristalizēšanos.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) jau iepriekš paudusi, ka, ja Valsts prezidents Andris Bērziņš izšķirsies uz šo amatu kandidēt vēlreiz, politiskais spēks balsos par viņu. Tomēr politiķi lielākoties nesaskata šķēršļus kvalitatīvam diskusiju iznākumam arī situācijā, ja prezidents pieņems lēmumu kandidēt.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis norādīja, ka pilsoņu ievēlētajiem deputātiem ir jāuzklausa sabiedrības viedoklis, lai uzzinātu, ko iedzīvotāji sagaida no nākamā Valsts prezidenta. Tas, ka nav zināms Bērziņa lēmums, neapgrūtinās sabiedrības viedokļa uzklausīšanu. Gadījumā, ja prezidents piekritīs kandidēt uz vēl vienu termiņu, partijām būs jālemj, vai atbalstīt viņa kandidatūru, skaidroja politiķis

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka Bērziņam pašam jāizšķiras, vai kandidēt uz otro termiņu. Viņš nezina, vai pašreizējais prezidents nolems kandidēt, ja būs neskaidra situācija par to, vai Bērziņam būs ievēlēšanai nepieciešamās balsis. Taujāts, vai sabiedrības viedoklis tiks uzklausīts, ja prezidents izšķirsies vēlreiz kandidēt, Brigmanis norādīja, ka pašlaik koalīcija savās konsultācijās ar sabiedrību ir "ceļa sākumā" un lielāka skaidrība būs pēc to noslēgšanās.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Einārs Cilinskis norādīja, ka neviens nevar apgalvot, ka koalīcijas partiju konsultācijās ar iedzīvotājiem tiks atrasts konkrēts kandidāts - drīzāk sarunas būs kandidāta izvēlēšanās principiem. Ja Bērziņš piekritīs kandidēt, tas nenozīmēs automātisku politiskā spēka atbalstu. Nacionālā apvienība nav pieņēmusi lēmumu par pašreizējā prezidenta atbalstīšanu, un politiskajam spēkam drīzāk varētu būt cits kandidāts, piebilda Cilinskis.

Kā ziņots, koalīcijas partijas vienojušās, ka jautājumā par kopīgā Valsts prezidenta amata kandidāta izraudzīšanos notiks diskusijas ar sabiedriskajām organizācijām. Sarunās ar sabiedriskajām organizācijām politiķi piedalīsies kā novērotāji, lai dzirdētu, ko sabiedrība sagaida no Valsts prezidenta kandidāta. Tāpat plānots uzklausīt eksprezidentu viedokli.

Vienlaikus Brigmanis ceturtdien žurnālistiem atkārtoti apliecināja, ka gadījumā, ja pašreizējais Valsts prezidents piekritīs kandidēt uz otro termiņu, ZZS balsos par pašreizējo prezidentu.

Bērziņš joprojām nav atklājis, vai kandidēs otrajam amata termiņam. Atbalstu viņam līdz šim paudusi tikai ZZS. Savu kandidātu prezidenta amatam pieteikusi arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA), tam izvirzot savu līderi Mārtiņu Bondaru.

Neoficiāli politikas kuluāros tiek pieminēti dažādi cilvēki, kuri varētu būt starp kandidātiem uz prezidenta amatu. Eiropas Parlamenta (EP) deputāte, "Vienotības" pārstāve Sandra Kalniete (V) paziņojusi, ka būtu gatava kandidēt šovasar gaidāmajās Valsts prezidenta vēlēšanās. Partija par kandidātiem prezidenta amatam gan vēl nav lēmusi. Nacionālās apvienības līderi jau vairākkārt pauduši, ka prezidenta amatā vēlētos redzēt Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Tomēr oficiāli lēmumi šajā jautājumā vēl nav pieņemti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!