Foto: LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) lūdz vēl nedēļu ziņojuma sagatavošanai par Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības un iekārtošanas finansējuma jautājumiem, liecina premjerei iesniegtā vēstule.

Belēvičs informē, ka Veselības ministrija (VM) ir sagatavojusi un 6.martā nosūtījusi ziņojuma projektu saskaņošanai Finanšu ministrijai (FM), Tieslietu ministrijai (TM) un Stradiņa slimnīcai. Tā kā FM savu viedokli sniegusi līdz 13.martam, tad VM ir nepieciešams iepazīties ar atzinumu un veikt korekcijas ziņojumā, tāpēc ministrs lūdz ziņojuma izskatīšanu atlikt uz 24.marta valdības sēdi.

Jau ziņots, ka 11.martā finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") izplatīja paziņojumu, uzsverot, ka VM ir pienācis laiks izturēties kā atbildīgam saimniekam. Izskanot informācijai par iespējamību, ka ministrija prasīs papildus sešus miljonus eiro Stradiņa slimnīcai, FM norādīja, ka sākotnēji šo problēmu vajadzētu risināt ministrijas iekšienē.

Jau ziņots, ka pirmdien pirmdien veselības ministrs Belēvičs izteica neuzticību Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājam Dinam Šmitam, kuru jau pirmdien VM vadība plānoja atbrīvot no amata. Pēc saņemtās kritikas un nesagaidot VM oficiālu lēmumu, līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Dins Šmits pats iesniedza atlūgumu. VM pārmet, ka Finanšu departamenta vadība nespēj nodrošināt kapitāldaļu turētāju - VM - ar kvalitatīvu informāciju par slimnīcas patieso finansiālo stāvokli.

Tāpat jau vēstīts, ka neatkarīgā eksperta atzinums par Stradiņa slimnīcas jauno korpusu ir gaidāms līdz 1.aprīlim.

Projekta pirmā kārta ietver četras atsevišķas celtnes. Lietus un pēc tam ūdens sasalšanas dēļ defekti konstatēti divos lielākajos celtniecības objektos. Stradiņa slimnīca to ievērojusi un pasūtījusi ekspertīzi, kas tika iesniegta Rīgas būvvaldē, kura celtniecības darbus apturēja. Savu ekspertīzi pasūtīja arī būvkompānija. Līgums paredz, ka tiek izvēlēts trešais eksperts, kuru iesaka Latvijas Būvinženieru asociācija. Eksperts Artis Dzirkalis izvērtēs būvju konstrukciju nestspēju un ugunsdrošību.

Konkursā "A korpusa projektēšana, autoruzraudzība, būvniecības darbu veikšana un iebūvējamo iekārtu piegāde, uzstādīšana un apkalpošana garantijas laikā" uzvarēja pilnsabiedrība "SBRE" (dalībnieki – "Skonto Būve" un "Re&Re"), ar viņiem tika noslēgts iepirkuma līgums ar kopējo summu 55 621 278,48 eiro bez PVN un būvniecības darbu izpildes termiņš - 2015.gada 31.jūlijs un nodošana ekspluatācijā paredzēta līdz 2015.gada 31.augustam.

"SBRE" projektu vadītājs Juris Pētersons iepriekš sacīja, ka jaunbūvju vai konstrukciju nojaukšana nav nepieciešama, jo atbilstību normām var panākt, tās nostiprinot. Viņš teica, ka visi ar defektu novēršanu saistītie papildu būvdarbi tiks veikti par būvuzņēmēja līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!