Foto: F64

Tiesībsargs Juris Jansons deputātus tomēr aicina mainīt pieņemto normu un meklēt kompromisu par alimentu nemaksātāju vārdu publiskošanu, informēja parlamentā.

Jansons otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātus aicināja atsākt diskusijas par šo jautājumu.

"Mēs esam vērsušies parlamentā ar lūgumu labot šo kļūdu. Būtu gatavs uz saprātīgiem kompromisiem un diskusiju. Labprāt netērētu Satversmes tiesas laiku un atrastu kompromisu tieši no bērnu tiesību viedokļa," komisijas deputātiem sacīja Jansons.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa neierosināja lietu saistībā ar alimentu nemaksātāju vārdu publiskošanu, norādot, ka nav ievērotas visas normas par vēršanos tiesā.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma grozījumi stājās spēkā 1.janvārī. Tie paredz no 1.jūlija publiskot ziņas par parādniekiem, lai aizsargātu bērna tiesības un veicinātu vecāku pienākuma pildīšanu - uzturlīdzekļu maksāšanu. Parādnieka vārdu, uzvārdu, dzimšanas gadu un personas koda otro daļu publiskos, ja tam piekritīs iesniedzējs. Parādnieku saraksts tiks aktualizēts reizi diennaktī.

Parādnieks neparādīsies sarakstā, ja parādnieks ir persona ar invaliditāti, ja ir pārejoša darba nespēja, kā arī ja vārda publiskošana kaitēs bērna interesēm, tas ir, ja administrācija saņems informāciju no valsts vai pašvaldību iestādes, paredz likums.

Parādnieku saraksts būs pieejams mājaslapā www.ugfa.lv.

Uzturlīdzekļu apmērs bērnam vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem ir līdz 108 eiro mēnesī, bet līdz septiņiem gadiem - līdz 90 eiro mēnesī.

Jansons apšauba, vai likuma mērķis ir bērnu interesēs, tādēļ ka salīdzinoši viegli būšot noskaidrot personas identitāti, jo būs tikai nepieciešams uzzināt personas dzimšanas datumu un mēnesi, piemēram, sociālajos tīklos. No likumprojekta anotācijas un apspriešanas Saeimā turklāt izriet, ka tieši tāds arī ir apstrīdētās normas mērķis – identificēt personas, kuras ir Uzturlīdzekļu garantiju fonda parādnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!