Foto: DELFI
Valdība otrdien atbalstījusi izmaiņas noteikumos par diplomātiskajām dāvanām, kas paredz, ka turpmāk tās būs jāreģistrē arī valsts kapitālsabiedrību valdes un padomju locekļiem.

Grozījumi noteikumos bija jāizdara saskaņā ar grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī. Likumā ir paplašināts publiskas personas institūciju loks, papildus iekļaujot kapitālsabiedrību, kurā publiskas personas daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%.

Tāpat personu lokā iekļautas kapitālsabiedrības, kurā vienas publiskas personas vai vairāku publisku personu kapitālsabiedrību daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%.

Likuma grozījumi nozīmē, ka dāvanu reģistrēšanas, novērtēšanas un lēmumu par to turpmāku izmantošanu kārtība attiecināma arī uz iepriekšminēto kapitālsabiedrību padomes un valdes locekļiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir konstatējis, ka ir vēl viena amatpersonu kategorija, kuru saņemtās dāvanas ir jāreģistrē un jānovērtē, kā arī jānosaka to turpmākā izmantošana. Tie ir kapitālsabiedrību padomes locekļi, kuri pārstāv publiskas personas intereses kapitālsabiedrībās, bet šīs kapitālsabiedrības nav uzskatāmas par publiskas personas institūciju, kā to nosaka likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā". Piemēram, tās ir kapitālsabiedrības, kurās publiskas personas daļa pamatkapitālā (atsevišķi vai kopumā) nepārsniedz 50%. Proti, pamatkapitāla daļas procents nav ietekmējošais faktos, kas nosaka amatpersonas statusu, bet gan pilnvarojums pārstāvēt publiskas personas intereses kapitālsabiedrībā.

Noteikumu projektā tiek noteikts institūcijas vadītājs, kurš šādos gadījumos izveidos pieņemto dāvanu novērtēšanas komisiju. Kā risinājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir izvēlējies tās publiskas personas institūcijas vadītāju, kura pilnvarojusi kapitālsabiedrības padomes locekli pārstāvēt publiskas personas intereses kapitālsabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!