Foto: Shutterstock

Nepilngadīgie jaunieši un bērni mācību iestādēs kļūst aizvien nežēlīgāki un ciniskāki, pakļaujot savus vienaudžus fiziskai un emocionālai vardarbībai, secinājusi Valsts policija.

Trešdien valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andris Rinkevics žurnālistiem norādīja, ka pozitīva tendence līdz ar grozījumiem Krimināllikumā ir būtiskais ar narkotiskajām vielām saistīto pārkāpumu samazinājums skolas teritorijā, taču aktuālāka kļūst fiziskā vardarbība bērnu vidū mācību iestādēs.

Kā piemēru Rinkevics minēja gadījumu, kad pamatskolas skolēni savam klasesbiedram bija aizdedzinājuši matus. Savukārt kādā citā gadījumā vienaudži likuši skolniekam laizīt grīdu. Lietu apstākļus Rinkevics plašāk komentēt atteicās.

Tāpat atsevišķos gadījumos skolnieki uz skolu paņēmuši līdz dažāda veida ieročus, piemēram, šaujamieroci vai gāzes pistoli.

Par drošību skolā vai bērnudārzā atbildīgs ir direktors, taču valsts policijas novērojumi liecina, ka vadītājs ne vienmēr ir spējīgs tikt galā. Tāpēc Valsts policija ir apņēmusies izstrādāt speciālu apmācības programmu mācību iestāžu direktoriem par drošas mācību vides veidošanu un nodrošināšanu.

Rinkevics norādīja, ka vardarbīgas tieksmes ir sastopamas ne tikai pamatskolā vai sākumskolā, bet nereti iedīgļi rodami jau bērnudārzos.

Daļā gadījumu pāridarījums sācies kā joks, taču sekas ir vidēji vai smagi miesas bojājumi. Savukārt citos gadījumos par pāridarītāju kļūst pats upuris, kurš iepriekš ilgstoši no vienaudžu puses pakļauts emocionālai vardarbībai. Valsts policija uzsver nepietiekamu pedagogu un skolotāju iesaisti problēmas risināšanā, norādot, ka pedagogi "ļoti labi zina, redz un jūt gadījumus, kad bērns tiek pakļauts emocionālai vardarbībai". Taču, tā kā skolas nereti cīnās par reputāciju, tad informācija ne vienmēr nonāk līdz policijai.

Kā vienu no nepieciešamajiem pasākumiem Valsts policija uzsver sadarbību starp pašvaldību sociālajiem dienestiem un skolām. Rinkevics norādīja, ka abām institūcijām nepieciešams aktīvāk apmainīties ar informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!