Foto: LETA

Latvija šobrīd ir lielu izaicinājumu krustcelēs – vai valsts būs konkurētspējīga globālajā pasaulē, ceturtdien Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pavasara pilnsapulcē sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Šajā izšķiršanās brīdī vārds "zinātne" ir atslēgas vārds, uzskata Seile. Tas gan neesot atspoguļots darbos, un Latvijai nepieciešams saprast, kas ir tās vērtības. Ministre arī atzina, ka nepieciešams saprast tos procesus, kādos darbojas valsts un arī to, vai iedzīvotājiem pietiks drosmes radīt Latvijas konkurētspējas pamatus.

Ministre akcentēja, ka LZA pavasara pilnsapulce ir apliecinājums tam, ka Latvijā ir daudz pasaules klases sasniegumu visās jomās. "Tomēr man šķiet, ka mums ir milzīgs potenciāls sasniegumu skaitu vairot. Mums ir milzīgs potenciāls un pienākums šos sasniegumus popularizēt gan Latvijā, gan ārpus Latvijas," uzskata Seile.

"Esmu pārliecināta, ka bērniem jau bērnudārzā un skolā jāredz veiksmīgi sasniegumi arī zinātnē. Esmu pārliecināta, ka bērnudārzā un skolā bērniem ir jāsaskata arī sava iespēja būt nākotnes zinātniekiem. Esmu pārliecināta, ka ir ļoti liela nozīme ir naudai, bet vēl lielāka – idejām," uzsvēra ministre.

Ceturtdien LZA norisinās viens no gada nozīmīgākajiem akadēmijas pasākumiem - pavasara pilnsapulce. Pēc tradīcijas, arī šogad LZA paziņo vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātus. Balvas saņem deviņi zinātnieki un seši jaunie zinātnieki.

Šogad pirmo reizi pilnsapulcē piešķirts arī LZA goda mecenāta nosaukums. Pavasara pilnsapulces laikā, simboliski atzīmējot akadēmiskās zinātnes pirmsākumus Latvijā, oficiāli izsludināts ACADEMIA - 200 gads, dažādo aktivitāšu vidū šo gadu iecerēts atzīmēt arī ar zinātnes vēstures tematikai veltītu lekciju ciklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!