Foto: F64

Valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas paustais par nespēju izsekot naudas izlietojumam arodbiedrībās nav patiess - šo līdzekļu plūsma ir izsekojama līdz pēdējam centam, apgalvoja arodbiedrības LABA vadītājs Raimonds Gailis.

Viņš sacīja, ka atskaites par līdzekļu izlietojumu nodotas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Valsts ieņēmumu dienestam (VID), līdz ar to Valsts kontroles (VK) vadītājas paustais esot "VK interpretācija". VK šim jautājumam piegājusi pavirši, uzskata Gailis.

"Līdzekļu izlietojums ir pieejams. Tas, ka varas partijas nevēlētos, lai arodbiedrības saņem šos līdzekļus un iet plašumā, jau ir cits jautājums," sacīja LABA vadītājs.

Jautāts, vai arodbiedrība neplāno savas atskaites publiskot, ja jau informācija nav slēpjama, Gailis sacīja, ka viņš labprāt tās publiskotu ierobežotam cilvēku lokam, jo tas tomēr esot komercnoslēpums, kas atklāj, kādiem pasākumiem arodbiedrība līdzekļus izlieto un kā stiprina savu kapacitāti. "Es negribētu šo informāciju atklāt konkurentiem. KNAB un VID ir atskaites saņēmis un nekādi iebildumi nav bijuši," atrunājās Gailis.

Gailis izteicās, ka valsts ir ieinteresēta, lai arodbiedrības nepastāvētu, jo tās valstij esot konkurentes. "Arodbiedrību pārstāvji cīnās par savām interesēm, piemēram, lielāku minimālo algu. Valsts ir ieinteresēta, lai šādu koplīgumu nebūtu vispār."
Viņš arī norādīja, - ja 1991.gadā dažādu arodbiedrību sastāvā bijis pat vairāk nekā miljons biedru, pašlaik tie ir daži tūkstoši. Arī arodbiedrību īpašumu skaits, salīdzinot ar 1991.gadu, esot būtiski samazinājies mūsdienās. "Valsts ir darījusi visu, lai mazinātu arodbiedrību kapacitāti," norādīja LABA vadītājs.

Kā ziņots, VK piedāvā mainīt likumu, lai radītu labākas iespējas izsekot naudas izlietojumam arodbiedrībās.

Kā šorīt telekanālā LNT pastāstīja VK vadītāja Krūmiņa, revidējot "Rīgas satiksmi" (RS), VK secinājusi, ka nav iespējams pārbaudīt, kas notiek ar līdzekļiem, kurus uzņēmumi pārskaita arodbiedrībām, jo tālāk šai naudai nav iespējams izsekot. VK rosinās apsvērt iespēju mainīt sistēmu.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības uzņēmums RS pārskaita ievērojamus līdzekļus arodbiedrībai LABA, kas ir cieši saistīta ar Rīgā valdošo partiju "Saskaņas centrs".

LABA apvieno ap 7000 Latvijas iedzīvotāju, kuri strādā vai mācās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!