Foto: LETA

Pēc četriem gadiem Valsts prezidenta vēlēšanas janotur atklātā balsojumā, un Satversmes izmaiņas jāpanāk savlaicīgi, uzskata "Sabiedrība par atklātību – "Delna"".

Tāpat organizācija trešdien, 3.jūnijā, aicina Saeimas deputātus izdarīt izvēli par Valsts prezidentu, vadoties no valstiskām nevis partejiskām vai sabiedrībai slēptām interesēm.

"Esošo Valsts prezidentu kandidātu publiska uzklausīšana un sabiedrības iesaistīšanās padarījusi Valsts prezidenta priekšvēlēšanu laiku atklātāku un konstruktīvāku nekā līdz šim. Tomēr slēptais balsojums un iespējama vēl nenosauktu kandidātu parādīšanās turpmākajās vēlēšanu kārtās joprojām met ēnu pār Latvijas politiku, kurā slēptas vienošanās un sabiedrības viedokļa neuzklausīšana turpina būt par ikdienu," norādīja "Delnas" direktors Gundars Jankovs.

Ikvienam Saeimas deputātam jāspēj pamatot savs balsojums, un Valsts prezidenta izvēle nevar būt izņēmums, uzskata "Delna". Valsts prezidents šobrīd ir vienīgā Saeimas ieceltā amatpersona, kuru ievēl slēgtā balsojumā.

Kopš 2011.gada par atklātām kļuvušas pārējo amatpersonu vēlēšanas Saeimā. Atklāti notiek Valsts kontroliera, tiesnešu, Satversmes aizsardzības biroja vadītāja, ģenerālprokurora, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja, Satversmes tiesas tiesnešu un citu amatpersonu apstiprināšana Saeimā.

"Esam gandarīti, ka izpildīta "Delnas" prasība, ar ko pirms četriem gadiem, vēlot Valsts prezidentu, ieradāmies pie Saeimas. No 10 punktiem par to, kā atgriezt nozagto valsti, viens bija tieši par atklātu valsts augstāko amatpersonu ievēlēšanu," norādīja Jankovs.

Balsojumā Saeimā šī gada februārī par atklātām prezidenta vēlēšanām pret likumprojekta izskatīšanu nobalsoja opozīcijā esošie "Saskaņa" un "No sirds Latvijai" deputāti, kā arī "Zaļo un Zemnieku savienības" deputāti.

"Drīz "Manabalss.lv" būs savākusi vajadzīgos parakstus, lai likumprojekts kā sabiedrības iniciatīva atgrieztos Saeimā. Aicinām deputātus pārvērtēt savu nostāju šajā jautājumā un rīkoties valstiski, lai pēc četriem gadiem Valsts prezidenta ievēlēšana būtu atklāta," uzsvēra Jankovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!