Foto: LETA
Pret citām Eiropas valstīm jābūt solidāriem bēgļu jautājumā, viedokli pauda Vēsturnieku komisijas vadītājs Inesis Feldmanis.

Komentējot atsevišķu politiķu lietoto argumentāciju, ka Latvija ir cietusi no imigrācijas Padomju savienības laikā, un līdz ar to bēgļi Latvijā nebūtu jāuzņem, Feldmanis piekrita, ka "Latvija arī starp Baltijas valstīm visvairāk cieta no imigrācijas". "Tomēr šodien ir jauna situācija. Solidaritātei attiecībā pret citām Eiropas valstīm jābūt," viņš uzskata. Vēsturnieks atzina, ka tādus argumentus var lietot, bet ir jāņem vērā, ka daudzi no tiem cilvēkiem, kas tolaik iebrauca, ir kļuvuši par Latvijas pilsoņiem. "Līdz ar to imigranta statusu uz viņiem mēs nevaram attiecināt," viņš uzsvēra. Feldmanis secina, ka "acīmredzot, mēs neesam gatavi pārāk daudz šos bēgļus uzņemt". Viņš arī uzskata, ka '"Eiropas smagsvariem būtu daudz vairāk jādomā kā bēgļu straumi apturēt".

Jau vēstīts, ka valdība iepriekš ārkārtas sēdē nolēma, ka Latvija brīvprātīgi uzņems 250 bēgļus. Iekšlietu ministrijai, Labklājības ministrijai, Kultūras ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai kopā ar pašvaldībām būs jāstrādā pie integrācijas politikas nākamajiem gadiem.

Koalīcijā ietilpstošā Nacionālās apvienība (NA) ir pret bēgļu uzņemšanu, uzsverot, ka Latvija pagājušā gadsimta laikā pret savu gribu ir uzņēmusi proporcionāli vairāk imigrantu nekā ikviena cita Eiropas Savienības valsts. "Tā ir Latvijas īpašā situācija, kas jaunu cittautiešu imigrāciju mūsu valstī padara sevišķi bīstamu, un tādēļ ir pilnīgi nepieļaujama," iepriekš paudusi NA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!