Foto: AFP/Scanpix
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 17. līdz 21. jūlijam ir apstiprināts vēl 17 mežacūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Tostarp minētajā laika periodā vīruss ir konstatēts četrām mežacūkām Madonas novada Aronas pagastā, četrām mežacūkām Madonas novada Kalsnavas pagastā, trim mežacūkām Burtnieku novada Valmieras pagastā, kā arī pa vienai mežacūkai Līvānu novada Turku pagastā, Salacgrīvas novada Salacgrīvas pagastā, Varakļānu novada Murmastienes pagastā, Madonas novada Bērzaunes pagastā, Daugavpils novada Maļinovas pagastā un Kārsavas novada Malnavas pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 396 mežacūkām 28 novadu 75 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014. gada jūnija ĀCM Latvijā ir konstatēts 613 mežacūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 6. jūlijā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!