Foto: Shutterstock

Gulbenes morgā apbedīšanas biroja darbinieki īsi pirms kādas aizgājējas ievietošanas saldētavā atklājuši, ka sieviete ir dzīva, piektdien vēsta reģionālais laikraksts "Dzirkstele".

Neparasto stāstu avīzei apstiprinājis arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, bet Valsts policija skaidrojot notikušā apstākļus.

Medijs Gulbenē piedzīvotos notikumus trāpīgi sauc par "šokējošu situāciju". 10. jūlijā apbedīšanas firmas "Ritums" darbiniekus izsaukuši kādas it kā mūžībā aizgājušas 68 gadu vecas sievietes tuvinieki. Par mirušu noturētā kundze visu dienu mājās bija gulējusi ciešā miegā.

Izsauktajiem apbedīšanas uzņēmuma darbiniekiem, atverot maisu pirms sievietes likšanas saldētavā, licies, ka "nelaiķe" mirkšķina acis un ķermenis ir silts. Pārsteigtie apbedītāji sazinājušies ar Gulbenes slimnīcas dežūrārsti, kas savukārt, aptverot situāciju, izsaukusi "ātro palīdzību", kas pacienti nogādājusi Balvu slimnīcā. No tās kundze izrakstīta 17. jūlijā un meitas pavadībā devusies mājās.

Dežūrārste, kas morgā konstatēja, ka sieviete ir dzīva, "Dzirkstelei" pieļauj, ka "nelaiķe", iespējams, pat nezina, kādā situācijā bija nonākusi. Mediķe gan situācijā nevienu nevaino, tomēr piebilst, ka tuvinieki pieļāvuši prātam neaptveramu kļūdu. Speciāliste secina, ka apbedīšanas firmas darbinieki sievietei izglābuši dzīvību.

SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" izpilddirektore Ināra Ņikuļina laikrakstam neparasto situāciju skaidro ar to, ka, konstatējot it kā nāves faktu, uz mājām nav izsaukts ne ģimenes ārsts, ne "ātrā palīdzība", ne policija. Lai gan šis viņas praksē ir pirmais gadījums, kad morgā atklājas, ka par mirušu uzskatīts cilvēks ir dzīvs, Valmierā ārsti pieredzējuši trīs gadījumus, kad tuvinieki par mūžībā aizgājušiem notur dzīvus cilvēkus.

"Dzirkstele" uzsver, ka gadījumā, ja bioloģiskā nāve ir iestājusies ārpus ārstniecības iestādes, tās faktu un cēloni nosaka ģimenes ārsts, ārsta palīgs, vai dežūrārsts. Savukārt, ja nāve iestājas sabiedriskā vietā, faktu konstatē "ātrā palīdzība", kam par to jāinformē Valsts policija, paredz normatīvie akti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!