Foto: F64

Kam ir jāuzņemas atbildība un rūpes par svētceļniekiem bezpajumtniekiem? Es pati dzīvoju 3 kilometru attālumā no pašas Aglonas, un, cik esmu ievērojusi iepriekšējos gados - nav sakārtots naktsmāju jautājums svētceļniekiem, kuri ir uz Aglonu nākuši kājām vairākas dienas, portālam "Delfi" raksta Marta Jaunzema no Aglonas novada.

Uz Aglonu ikdienā man ir nepieciešams braukt iepirkties, kā arī retu reizi apmeklēju slaveno Aglonas baziliku. Pagājušo gadu, braucot ar riteni no veikala uz mājām novēroju, ka 10. augusta vakarā  uz soliņa pie Aglonas autoostas sēž četras meitenes ar lielām mugursomām,  savā starpā sarunājas lietuviski. Nolēmu piestāt un aprunāties.

Tā kā nezinu lietuviešu valodu, tad runāju ar meitenēm krieviski. Izrādās, ka meitenes Aglonā neviens negaida, vietējā Aglonas novada pašvaldība arī neuzņemas atbildību, bet Aglonas bazilikas pārstāvji esot teikuši, ka Aglonā ģimnāzija tiekot atvērta tikai 12. augustā. Tad ātri sazvanīju draudzeni, kura dzīvo Aglonas centrā, sarunājām tā, ka viņa meitenes izmitinās pie sevis verandā un paēdinās. 

Un šādi gadījumi, kad svētceļnieki ik gadus nakšņo vai nu autoostas tualetē, vai vienā pamestā mājā netālu no Maizes muzeja, ir regulāri. Tāpat arī uz Aglonu atnāk svētceļnieki, kuriem nav iztikas līdzekļu. Tad vai nu šie svētceļnieki ubago, vai zog ābolus no Aglonas iedzīvotāju dārziem, vai maltīti meklē atkritumu urnās, vai kafejnīcās vāc no galdiem ēdienu paliekas.

Labi, ka Rīgā ir tā sauktā naktspatversme, kur bezpajumtniekus pašvaldības policija savāc un aizved uz nakts patversmi.

Bet ko darīt svētceļniekiem, kuri atnāk uz Aglonu jau 9. vai 10. augustā un ir ceļā pavadījuši vairākas dienas, bet neviena vietējā  vara, ne vietējā Aglonas novada pašvaldība, ne arī  Aglonas bazilika neuzņemas atbildību par svētceļnieku nakšņošanu telpās? 

Kāpēc svētceļnieku nakšņošanas un ēdināšanas problēmas tiek atstātas uz vietējo Aglonas iedzīvotāju pleciem? 

Tā kā arī šogad uz Aglonu dosies ar kājām svētceļnieki no vairākām vietām, pat no ārvalstīm, tad jau esmu pati sagatavojusi naktsmītnes garāžā, ja nu tiešām kādu svētceļnieku redzēšu nakšņojam Aglonā uz soliņa vai tualetē, piedāvāšu pie sevis, tikai es gan dzīvoju trīs kilometru attālumā no Aglonas centra.

Mēs pašā Aglonā esam aptuveni 1000 vietējie iedzīvotāji,  bet svētceļnieki - kājāmgājēji varētu būt lēšami ap 1500.

Kad beidzot vietējā vara - Aglonas novada dome, sadarbojoties ar svētku rīkotājiem Aglonas baziliku, sakārtos šo svētceļnieku bezpajumtnieku jautājumu, nodrošinot viņiem gan telpas nakšņošanai, gan arī kādu bļodu zupas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!