Foto: Shutterstock

Kurzemes apgabaltiesa ceturtdien līdz 14.oktobrim atlika lietas, kurā Ventspils tiesa nospriedusi piedzīt no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas (Ventspils slimnīca) 100 tūkstošu eiro morālā kaitējuma kompensāciju par labu bojāgājušās divgadīgās meitenītes vecākiem, kuras nāvē par vainīgu atzīts slimnīcas ārsts, izskatīšanu, lai puses noslēgtu izlīgumu, pastāstīja tiesas pārstāve Zina Purina.

Tiesas sēdē ceturtdien abas puses pauda viedokli, ka lietā varētu tikt noslēgts izlīgums, tāpēc lietas izskatīšana tika atlikta.

Purina arī pastāstīja, ka Ventspils slimnīcas pārstāvis tiesai bija pieteicis lūgumu par mediācijas izmantošanu tiesā, kā arī lūgumu par farmaceitiskās ekspertīzes nozīmēšanu. Tiesa abus šos lūgumus noraidīja.

Jau vēstīts, ka apelācijas sūdzības iesnieguši prasītāji - bojāgājušās meitenītes vecāki - Kristīne Magnovska un Igors Magnovskis. Pirmās instances tiesa nosprieda, ka Magnovskiem par labu no Ventspils slimnīcas piedzenami 100 tūkstoši eiro, kā arī atlīdzināmi bēru izdevumi - 904 eiro.

Jankovska piebilda, ka arī slimnīca pārsūdzējusi Ventspils tiesas spriedumu.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīca pārsūdzējusi Ventspils tiesas spriedumu par 100 tūkstoš eiro kompensāciju par 2007.gadā veikto ārstēšanu, kas beidzās ar divgadīgas meitenītes nāvi, jo esošais spriedums liedz slimnīcai regresa prasībā vērsties pret vainīgo ārstu, iepriekš informēja Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Gita Mārtiņsone.

Slimnīca uzsvērusi, ka paļaujas uz tiesu varu un atzīst, ka notikušais ir ārkārtas gadījums.

Bojāgājušās meitenītes vecāki vērsās tiesā ar civilprasību par morālā kaitējuma un zaudējumu piedziņu 800 tūkstošu eiro apmērā, kā arī zaudējumu piedziņu - bēru izdevumu atlīdzināšanu 904 eiro apmērā.

Bērns Ventspils slimnīcā nonāca ar nelielu applaucējumu. Slimnīcā meitenītes stāvoklis pasliktinājās, un viņa tika nogādāta bērnu slimnīcā Rīgā, kur pāris dienu vēlāk nomira. Meitenīte, iespējams, mira nātrija hlorīda pārdozēšanas dēļ ‒ viņas organismā 0,9% nātrija hlorīda vietā bija ievadīts, visticamāk, 10% nātrija hlorīds.

2007.gadā policija sāka kriminālprocesu. Pie atbildības tika sauktas divas Ventspils slimnīcas ārstniecības personas ‒ bērnu nodaļas vadītājs Dzintars Marnauza un medmāsa Jeļena Nastašču ‒ par profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, ja tas bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Ar 23.aprīļa Augstākās tiesas spriedumu Marnauza tika sodīts ar nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un desmit mēnešiem, kā arī papildsodu - aizliegumu uz vienu gadu nodarboties ar ārstniecību. Pērn oktobrī Valsts prezidents Marnauzu apžēloja, atceļot tiesas noteikto aizliegumu - vienu gadu nodarboties ar ārstniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!