Foto: AFP/Scanpix

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai lietu par krāpšanu Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" stikla zušu iepirkumā, pavēstīja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša.

Pēc viņas teiktā, KNAB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret trīs personām - divām personām par krāpšanu un vienu personu par krāpšanas atbalstīšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Šā gada jūnijā uzsāktais kriminālprocess izdalīts no 2013. gada 15. martā uzsāktā kriminālprocesa par "Bior" amatpersonu iespējamu ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu saistībā ar 2011. un 2012. gada iepirkumiem  par stikla zušu piegādi un to ielaišanu Latvijas upēs un ezeros.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka personas veikušas noziedzīgus nodarījumus - krāpšanu - svešas mantas iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās, un minētās darbības atbalstīja amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli.

Par krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, piebilst KNAB.

Jau vēstīts, ka Zemkopības ministrija iepriekš apturēja vairāk nekā 1,4 miljons eiro vērto zušu mazuļu iepirkumu.

Ministrijas auditā tika noskaidrots, ka abās Baltijas kaimiņvalstīs, Igaunijā un Lietuvā, zušu mazuļi divus gadus iepirkti par piecas reizes mazāku cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!