Foto: LETA
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") nekas neesot zināms par to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) būtu lūdzis Ģenerālprokuratūru sākt pret viņu kriminālvajāšanu par tirgošanos ar ietekmi.

"Man nekas nav zināms. Neko nezinu, bet es jau teicu, ka esmu gatavs tiesāties," šodien preses konferencē norādīja Lembergs, lūgts komentēt vakar izplatīto KNAB preses paziņojumu par to, ka birojs Ģenerālprokuratūrai nosūtījis kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret divām personām. Lai gan šo personu identitāte netiek izpausta, iespējams, tie varētu būt ekspolitiķis Ainārs Šlesers un Lembergs, kuriem tā dēvētajā oligarhu lietā jau iepriekš piemērots aizdomās turamo statuss.

Lembergs šodien preses konferencē vilka paralēles starp oligarhu lietu un tā dēvēto Grinberga lietu, kurā viņš savulaik uzvarējis visās instancēs: "KNAB bija tas, kas virzīja apsūdzību arī Grinberga lietā. Tas bija 2006.gadā. Viņi virzīja uz prokuratūru, prokuratūra uz tiesu, tāda bija tā kārtība. Šis ir stipri līdzīgs, tēma mazliet cita, bet šādi lēmumi nav pārsūdzami. Tā kā te darbojas princips: būtu cilvēks, pantu atradīsim. Man neatrast pantu - tas būtu kaut kā dīvaini. Tā kā es tur nesaskatu ne mazāko problēmu, bet tas viņiem [procesa virzītājiem] netraucē."

Lembergs norādīja arī uz prokurora Māra Lejas saistību ar abām lietām: "Prokurors Leja, starp citu, ir uzraugošais prokurors arī šajā lietā, tā kā iespējams Leja būs man otru reizi apsūdzības uzturētājs, es tā pieļauju. Atriebties, tā teikt, par zaudētu vienu tiesu."

Kā ziņots, KNAB, iespējams, lūdzis Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Šleseru un Lembergu tā dēvētajā oligarhu lietā. Personu identitāte netiek atklāta. KNAB izmeklētājs rosina vienu no personām saukt pie atbildības par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un par tirgošanos ar ietekmi. Pret otru personu lūgts sākt kriminālvajāšanu par tirgošanos ar ietekmi.

Tā dēvētajā oligarhu lietā Lembergam piemērots aizdomās turētā statuss - viņu tur aizdomās par tirgošanos ar ietekmi, ziņo LTV. KNAB šo informāciju ne noliedza, ne apstiprināja un no komentāriem atteicās.

Iepriekš ziņots, ka no KNAB 2011.gada pavasarī parlamentā iesniegtajiem dokumentiem izriet, ka, lai nodrošinātu Andra Amerika iecelšanu Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā, politiķis Ainārs Šlesers esot vērsies pie Lemberga pēc atbalsta no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvja Rīgas brīvostas valdē Viestura Silenieka, uzskata KNAB.

2010.gada oktobra sākumā tikusi panākta vienošanās, ka pēc tam, kad Šlesers būs atkāpies no Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amata, Silenieks valdes sēdē balsos par Amerika iecelšanu šajā amatā. Par to pretī Šleseram bijis jānodrošina, lai Rīgas brīvosta noslēgtu līgumu ar "Neatkarīgās Rīta Avīzes" izdevēju SIA "Mediju nams" par brīvostas reklāmas izvietošanu "Mediju namam" piederošajos preses izdevumos, uzskata izmeklētāji.

Silenieks apgalvojumu par Lemberga ietekmi uz viņa balsojumu par Amerika iecelšanu Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā dēvēja par muļķībām. Taujāts, vai viņa balsojumu ir ietekmējis Lembergs tieši vai ar starpniekiem, Silenieks atbildēja noraidoši. Skaidrojot balsojumu par Amerika apstiprināšanu, viņš retoriski vaicāja, kuram cilvēkam gan būtu vēl lielāka pieredze ostas darba jautājumos nekā minētajam politiķim.

Arī Lembergs, tāpat kā Silenieks, šos izteikumus par ietekmi balsojumā dēvē par muļķībām.

"Tās ir muļķības, bet lēmums par aizdomās turētā statusu nav pārsūdzams. Tur var sarakstīt jebko, tam nekādas nozīmes nav," iepriekš preses konferencē pauda Lembergs.

"Kaut gan - kāpēc es nevaru izteikt viedokli, kam vajadzētu būt no valdes locekļu vidus par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju? Kas te noziedzīgs? Kāpēc es to nevaru izdarīt? Jebkurš var izteikt. Tas atbilst Satversmes 100.pantam. Par jebkuru amatu - jo vairāk valsts amatpersonas. Taču šajā gadījumā tik tiešām tās ir muļķības," apgalvoja Ventspils mērs.

Ventspils mērs norādīja, ka aizdomās turētā statusa noteikšana šajā lietā viņu neuztrauc: "Šis man ir kāds desmitais šāds statuss. Viena lieta ir tiesā, vairāk pagaidām nav izdevies. Redzēsim, bet es esmu absolūti mierīgs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!