Foto: LETA
SIA "Skonto būve" liek šķēršļus gudrona dīķu projektam un uzņēmuma darbība neliecina par vēlmi izlīgt, portālam "Delfi" pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova norāda, ka "Skonto būves" vadītājs Guntis Rāvis pēc Inčukalna gudrona dīķu sanācijas līguma pārtraukšanas šā gada jūlijā VVD jaunu mierizlīgumu nav piedāvājis, un arī "Skonto būves" darbības Dienvidu dīķī un publiskajā telpā neliecina par vēlmi izlīgt.

""Skonto būve" liek šķēršļus VVD darbībai, acīmredzot neapzinoties, cik būtiski ir novērst apdraudējumu videi un tikai kavē projekta turpmāko gaitu," viņa uzsver.

Koļegova piebilst, ka pirms līguma pārtraukšanas starp VVD un "Skonto būvi" notika ilgstošas pārrunas un sarakstes, kuru laikā VVD guva pārliecību, ka uzņēmums nespēj un nevēlas pildīt līgumu. "Pirms līguma laušanas "Skonto būve" piedāvāja vairākus mierizlīguma ceļus, taču VVD, kā nodokļu maksātāju naudas pārvaldnieks šajā projektā, uzskatīja, ka šie varianti valstij ir klaji neizdevīgi," viņa skaidro.

VVD arī min, ka neilgi pirms dienesta rīkotā pasākuma 2. septembrī Inčukalna dīķu teritorijā ieradās "Skonto būves" pārstāvji un uzstādīja žogu, ierobežojot VVD un tās apsardzes pārvietošanos objektā.

Tagad, neskatoties uz "Skonto būves" liktajiem šķēršļiemm VVD uzdevumā objektā inventarizāciju veic "Geo Consultants", lai pārbaudītu uzņēmēja paveiktā darba apjomu, informē dienestā.

"Mēs nevaram pieļaut valsts budžeta līdzekļu šķērdēšanu. Pirms veicam galīgo norēķinu ar "Skonto būvi" ir jātiek skaidrībā par patiesībā veiktajiem darba apjomiem Dienvidu dīķī. Tuvojas gada lietainākais periods, līdz kuram Dienvidu dīķis ir jāpagūst pārsegt ar ūdensnecaurlaidīgu plēvi, lai izvairītos no potenciālajiem riskiem videi un nesadārdzinātu turpmākos sanācijas darbus," klāsta Koļegova. Turklāt pretējā ceļa pusē esošā Ziemeļu dīķa attīrīšanas darbi pat nav sākti.

"Tieši tas ir galvenais pazemes ūdeņu piesārņojuma avots Inčukalnā. Līdz gada beigām jāizsludina jauns iepirkums par sanācijas darbu veikšanu, līdz tam pārklājot Dienvidu dīķi ar pagaidu pārklājumu," klāstīja VVD vadītāja. Pēc viņas teiktā, attīrīšanas darbu pabeigšanai gudrona dīķos tiks rīkots starptautisks iepirkuma konkurss un tajā startēs uzņēmumi, kas kvalificēsies iepirkuma prasībām.

Jau vēstīts, ka VVD 28. augustā pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt SIA "Skonto būve" norādīja, ka notikusi krimināli sodāma rīcība un lūgusi Valsts policiju (VP) par šo faktu sākt kriminālprocesu.

Vēlāk VVD aicināja "Skonto būvi" atsaukt nepatiesi izplatīto informāciju par veidu, kādā VVD pārņēma Dienvidu dīķa apsardzi.

VVD līgumu ar "Skonto būvi" pārtrauca šā gada 8. jūlijā, ņemot vērā nesaskaņas par vairākiem līguma punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!