Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Luksemburgā īpašu uzmanību veltīja aktuālajiem migrācijas jautājumiem, pievēršoties migrācijas ārējās dimensijas aspektiem un ārpolitikas instrumentu izmantošanas iespējām migrācijas plūsmu pārvaldības un pamatcēloņu risināšanā, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Rinkēvičs aicināja rast nekavējošu un arī ilgtermiņa risinājumu migrācijas cēloņu novēršanai "Aicinu ilgtermiņā risināt šīs migrācijas cēloņus, īpaši pievēršoties politiskās, ekonomiskās un sociālās situācijas stabilizācijai Eiropas Savienības kaimiņu reģionā.

Eiropas Savienībai ir jāpastiprina cīņa ar noziedzīgiem grupējumiem, kas organizē cilvēku pārvadāšanu, kas tādējādi palīdzētu identificēt un cīnīties pret nelegālās imigrācijas organizētājiem. Ir nekavējoši jārada vienota un efektīva Eiropas Savienības atpakaļ atgriešanas politika jeb mehānisms tiem migrantiem, kas nekvalificējas bēgļa statusam un šo personu dzīvības nav apdraudētas karadarbības vai etnisko vai reliģisko konfliktu dēļ. Vienlaikus visām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jāstrādā pie kopējās Eiropas Savienības ārējās robežas stiprināšanas," pauda Latvijas ārlietu ministrs.

Viņš norādīja, ka solidaritāte ir būtiska ES migrācijas politikas sastāvdaļa, taču patvēruma meklētāju pārdales pasākumi papildināmi ar ilgtspējīgiem risinājumiem migrācijas plūsmu pārvaldībai un izmantojami tikai ārkārtas situācijās, saglabājot brīvprātības principu. "Izolēti šāda veida mehānismi nemazinās, bet tieši pretēji vairos migrācijas spiedienu uz Eiropas Savienību. Šiem pasākumiem ir jābūt papildinātiem ar ilgtspējīgiem risinājumiem migrācijas plūsmu pārvaldībai un šādi pasākumi var būt tikai spiediena mazināšanai ārkārtas situācijās. Ņemot vērā migrācijas plūsmu mainīgo dabu, Latvija uzskata, ka būtiski ir izveidot tādu sistēmu, kas spētu ar adekvātiem resursiem nekavējoties reaģēt, ja tāda nepieciešamība rodas, mainoties migrācijas plūsmām," sacīja ministrs.

Ārlietu ministrs pauda atbalstu ES militārās operācijas Vidusjūrā 2. posma sākšanai, kas paredz kontrabandistu kuģu pārtveršanu, apturēšanu un pārmeklēšanu, kā arī organizētās noziedzības grupējumu aizturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!