Foto: F64
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers otrdien noraidīja Juridiskās komisijas pārmetumus par neatbilstošo tiesnešu kvalifikāciju Liepājas pedofilu lietā, tostarp norādot, ka problēma esot arī tajā, kā kopumā valstī tiek sagatavoti juristi.

Kalnmeiers, komentējot Saeimas deputāta Andreja Judina (V) pausto kritiku, ka noziedzības pret bērniem problēma nav meklējama mazā soda apmērā, bet gan tiesnešu kvalifikācijā un nespējā piemērot atbilstošu soda mēru, norādīja, ka negrasās iejaukties tiesnešu darbā. Kalnmeiers apgalvoja, ka, runājot par Liepājas pedofilu lietu, viņš negrasās ietekmēt tiesnešu darbu.

Tāpat Ģenerālprokurors norādīja uz juristu kvalifikācijas problēmu. "Juristu līmenis nav augstākajā līmenī. Viņus gatavo 11 augstskolas. Nevis gatavo, bet "štancē". Tādi viņi arī uz darbu nāk, cik nu katrs ir bijis studiju laikā apzinīgs," sacīja Kalnmeiers.

Otrdien komisijā pārrunāja Krimināllikuma regulējumu attiecībā uz seksuālo vardarbību pret bērniem, tā piemērošanu un sodu politiku. Vairākos Krimināllikuma pantos paredzēts sodu par netiklām darbībām un noziedzību pret nepilngadīgajām personām palielināt.

Kalnmeiers, lai gan kopumā atbalstot soda palielināšu, norādīja, ka tas kopumā problēmu nerisināšot. "Vai gadījumā, kad tika nodarīts pāri desmit mēnešus vecajam bērnam, tas vīrietis savās nodzertajās smadzenēs domāja par sodu, - nu, nedomāju gan!"

Uz Juridiskās komisijas sēdi bija uzaicināti Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas,Valsts probācijas dienesta, Bāriņtiesu asociācijas, Augstākās tiesas, tiesnešu, Tiesībsarga biroja un NVO pārstāvji.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrijas vadītā ekspertu darba grupa vienojusies, ka turpmāk pie kriminālatbildības vajadzētu saukt arī tās personas, kuras nav ziņojušas par dzimumnoziegumiem, kā arī palielināt soda mēru par vairākiem dzimumnozieguma veidiem.Tāpat vēstīts, ka jautājums par dzimumnoziegumiem aktualizējās pēc tam, kad Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu.

Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.Tieslietu ministrija pēc pilna sprieduma pieejamības un pieprasīšanas solīja pārbaudīt šo situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!