Foto: LETA

Valsts kontroles kritizētais e-veselības projekts būtu jāpabeidz, otrdien žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Viņa norādīja, ka šis projekts ilgst vairākus gadus, un, lai apgūtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu, tas jāpabeidz šogad.

"Ja projekts netiks pabeigts šogad, tajā laikā, kad tas jāpabeidz, Eiropas nauda netiks saņemta un valsts finansēs visu projektu," klāstīja premjere.

Straujuma arī uzsvēra, ka pašlaik viņai nav vērtējuma, vai e-veselības projekts ir tādā pašā stāvoklī kā projekts "skolas.lv", par kuru prokuratūra uzsākusi kriminālprocesu. Vienlaikus viņa vērsa uzmanību uz to, ka "skolas.lv" jau ir līdzvērtīgs projekts privātajā sektorā, līdz ar to projektu nevar izmantot, savukārt e-veselības projekts būtu jāpabeidz un jāsakārto.

Nākamajā ES fondu plānošanas periodā informācijas tehnoloģiju projektos īpaša uzmanība jāpievērš projektētāju kvalitātei, atzina Straujuma.

Plānots, ka Veselības ministrija par projekta noslēguma stadiju informēs 17. septembrī.

Jau vēstīts - Valsts kontrole secinājusi, ka līdzšinējās darbības saistībā ar e-veselības projekta ieviešanu bijušas orientētas tikai ES fondu līdzekļu apguvi, ne konkrētu mērķu sasniegšanu.

Līdz ar to Valsts kontrolei ir bažas, ka Latvija var pazaudēt ES piešķirtos līdzekļus.

E-veselības sistēmai būtu jāsāk darbs no 2016.gada, un secināts, ka ir iztērēti 14,5 miljoni eiro, bet iedzīvotājiem nav pieejams neviens no 31 plānotā pakalpojuma. Veselības ministrija gan apstiprinājusi, ka no šā gada oktobra būs pieejama neliela daļa no pakalpojumiem, piemēram, e-receptes un darbnespējas lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!