Foto: LETA

Veselības ministrs un Saeimas deputāts Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība) pauž aizdomas, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pēdējā laikā izvērstās aktivitātes ir vēršanās pret viņu politiskās darbības dēļ.

KNAB vērsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar lūgumu atļaut administratīvi sodīt Belēviču, uzskatot, ka ministrs ir nokļuvis interešu konflikta situācijā, ieceļot savu dēlu Artūru Belēviču Farmācijas jomas konsultatīvajā padomē. Tāpat KNAB iepriekš veicis pārbaudi par iespējamu Belēviča interešu konfliktu komandējumos ņemot līdzi savu dzīvesbiedri un biroja vadītāju Ingu Štāli.

Vienlaikus joprojām nav viesta skaidrība, vai Belēvičam tiks piešķirta pastāvīgā pielaide valsts noslēpumam. Šobrīd Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ministram piešķīris pielaidi uz noteiktu termiņu.

Belēvičs sarunā ar pauda bažas, ka savas politiskās darbības rezultātā ir aizskāris kāda saimnieciskās intereses, un tas varētu būt iemesls, kādēļ KNAB izvērsis pret viņu aktivitātes.

"Savas politiskās darbības rezultātā esmu aizskāris daudzu cilvēku saimnieciskās intereses. Piemēram, kā es varēju neaizskart [Adigjozala] Mamedova saimnieciskās intereses [saistībā ar Neatliekamās palīdzības dienesta automašīnām]?" retoriski vaicāja ministrs.

Pārrunājot KNAB iesniegumus ar juristiem, Belēvičs nonācis pie slēdziena, ka tie "nav pat olu čaumalu vērti". Kā iemeslu ministrs min apstākli, ka KNAB ne reizi nav norādījis, kādu labumu viņš ir guvis, piemēram, lemjot par Zāļu valsts aģentūru. "Loģiski rodas jautājums - kurš pasūta šīs lietas?" pauž Belēvičs.

Ministrs atklāja, ka pirmdien pēc tikšanās ar premjerministri Laimdotu Straujumu ("Vienotība") paziņos, vai noliks Saeimas deputāta mandātu. Kā iemeslu tādai rīcībai Belēvičs min nepieciešamību nokārtot visas administratīvās lietas ar KNAB, pārsūdzot tās tiesā. Ministra amatu viņš negrasās atstāt.

Straujuma iepriekš izteikusies, ka rūpīgi seko Belēviča darbībām, vienlaikus norādot, ka viņam uzticas.

Jau ziņots, ka KNAB lūdzis Saeimu izdot administratīvajai sodīšanai Belēviču saistībā ar rīkojumu par viņa dēla iecelšanu Farmācijas jomas konsultatīvajā padomē, apstiprināja KNAB pārstāve Laura Dūša.

Dūša pastāstīja, ka Belēvičs maijā izdeva rīkojumu, saskaņā ar kuru par Farmācijas jomas konsultatīvās padomes locekli tika apstiprināts viņa dēls Artūrs Belēvičs. Savukārt jūnijā ministrs izdeva rīkojumu, ar kuru no padomes tika izslēgts viņa dēls. KNAB uzskata, ka tādējādi Belēvičs veica darbības, kuras ietekmē vai varētu ietekmēt viņa dēla personiskās vai mantiskās intereses un līdz ar to nonācis interešu konfliktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!