Foto: Shutterstock

Ģimenes ārsti piektdien neatbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri nākamgad samazināt valsts finansējuma apjomu laboratoriskajiem izmeklējumiem līdz 2013. gada līmenim vai tā dēvēto kvotu un iespējamu līguma laušanu ar ārstiem par kvotas pārsniegšanu, piektdien nolēma Ģimenes ārstu asociācija.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo pagaidām trūkst informācijas un nav veikta analīze par šāda iespējamā soļa ieguvumiem gan pacientiem, gan ārstiem, uzsvēra asociācijas vadītāja Sarmīte Veide. Budžets samazinātos par 16,5%, bet pret faktisko patēriņu samazinājums būtu pat aptuveni līdz 24%.

VM ar šādu ieceri strādā, jo ar katru gadu izdevumi par laboratoriskajiem izmeklējumiem pieauguši ""neapturami un strauji".

Balsojumam piektdien tika nodoti divi jautājumi: neatbalstīt, ka tiek samazināta laboratoriskajiem izmeklējumiem paredzētā kvota ģimenes ārstiem, kā arī nepiekrist iecerei, ka likumdošanā iestrādā pantu, ka par šīs kvotas pārsniegšanas Nacionālais veselības dienests (NVD) var pārtraukt līgumu ar ģimenes ārstu.

361 no kopumā 366 asociācijas biedriem, kas piektdien piedalās sapulcē, balsoja par šādu pozīciju.

"Mēs iesim uz Nacionālo veselības dienestu, jo mums nav redzama stratēģija, kā tālāk tiks analizēti ieguvumi, kā tas ietekmēs sistēmu - ārstus, pacientu, sabiedrību, kādas sekas tam būs un ko mēs no tā iegūsim," sacīja Veide.

Viņa norādīja, ka šobrīd trūkstot informācijas, cik gaidāmais samazinājums būs būtisks. Asociācija pieļauj, ka nostāja var mainīties pēc papildus informācijas saņemšanas.

NVD piektdien ģimenes ārstus iepazīstināja ar iecerēm par 2016. gadu, informējot, ka kvotu noteikšanai laboratoriskajiem izmeklējumiem plānots par pamatu ņemt 2013. gada izmaksas - 23,6 miljonus eiro. Katru turpmāko gadu izmaksas ir tikai pieaugušas, tāpēc tiek pieņemti lēmumi, kā šo pieaugumu ierobežot.

2014. gadā pirmajos sešos mēnešos izmaksas bija 14 miljoni eiro. 2015. gada pirmajā pusē, salīdzinot ar tādu pašu periodu gadu iepriekš, izmaksas pieaugušas par trim miljoniem.

Vairākus normatīvus plānots noteikt arī pakalpojuma sniedzējam - laboratorijām, kurās būs jāseko līdzi pieejamam finansējumam, nosakot prioritātes izrakstītajām analīzēm, izņemto vēža skrīningu un grūtnieču veselības aprūpi. No NVD izskanēja izteikums, ka tāda "leiputrija" nevienam pakalpojuma sniedzējam nav bijusi.

Finansējuma starpību plānots novirzīt ģimenes ārstu darbībai.

Debašu laikā ģimenes ārsti stāstīja, ka vairākas apdrošināšanas kompānijas vairs neapmaksā analīžu veikšanas bez ģimenes ārsta nosūtījuma, un, iespējams, arī uz tā rēķina palielinājušās izmaksas par laboratoriskajiem izmeklējumiem.

Ārstiem bija arī jautājums par profilaktiskajām apskatēm, kas ir ļoti nozīmīgas, lai cilvēks nesaslimtu, tāpēc aktuāls ir jautājums, vai šādas analīzes turpmāk būtu jāapmaksā pacientam, jo to varētu uzskatīt par nepamatoti izrakstītu nosūtījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!