Foto: PantherMedia/Scanpix
PSRS Totalitārisma seku izvērtēšanas komisija veiks divus pētījumus par 5100 eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Pētījumu izstrādi komisijas PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai vajadzībām veiks pētnieki Gatis Krūmiņš un Ilgonis Upmalis.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija (TM) bija izsludinājusi konkursu, kurā paredzēta pētījumu veikšana par PSRS militārā budžeta apjomu Latvijas PSR 15 gadu periodā un PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa ietekmi uz produkcijas ražošanu Latvijas rūpnīcās, toreiz informēja TM preses sekretāre Līva Rancāne. Kā paskaidroja Rancāne, ir plānota pētījuma "PSRS militārā budžeta apjoms Latvijas PSR 1975.-1990. gadam" izstrādes veikšana un arī pētījuma "PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa ietekme uz produkcijas ražošanu vairāk nekā 130 Latvijas PSR vidējās un mazākajās rūpnīcās" izstrādes veikšana.

Pētījums tiks veikts PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanas vajadzībām.

Kā toreiz paskaidroja komisijas locekle Ruta Pazdere, pētnieki jau strādāja pie šiem jautājumiem un tos pētīja un iepirkums par konkrēto konkursu ir pēdējais posms pētniecībā.

Attiecībā uz militāri rūpnieciskā kompleksa ietekmi uz rūpniecību Latvijas PSR Pazdere norādīja, ka pēc pētījuma beigām varēs noskaidrot, kāpēc pēc PSRS sabrukuma un neatkarības atgūšanas Latvijas rūpniecība sabruka. "Mums nepienāca izejvielas, nebija noieta tirgus, un visa ražošana bija jāpārorientē pilnīgi uz citu produkciju un citiem tirgiem," sacīja Pazdere, norādot, ka abi pētījumi ļaus saprast, kas padomju laikā notika ar Latvijas ekonomiku.

Lēšot pētījuma izmaksas, viņa norādīja, ka tās nebūs lielas, sasniedzot dažus tūkstošus eiro. Pazdere piebilda, ka tas ir ļoti specifisks darbs, kur ir jāstrādā ar arhīviem un jābūt zināšanām par padomju laika sistēmu. Viņa sacīja, ka abiem pētījumiem jābūt gataviem jau šī gada beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!