Foto: AFP/Scanpix
Ropažu novada pašvaldība iebilst pret multifunkcionālā centra izveides un infrastruktūras uzlabošanas pasākumu izslēgšanu no Rīcības plāna patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, informēja pašvaldības pārstāve Inga Koleča.

Šādu viedokli pašvaldības pārstāvji pauduši vēstulē, kas nosūtīta Valsts prezidentam, Ministru prezidentei, Ministru kabinetam, Saeimas priekšsēdētājai un Saeimas frakcijām.

Pirmdien, 19. oktobrī, plkst.11 Ropažu novada Muceniekos, stadionā aiz patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" paredzēta preses konference, kurā savu viedokli skaidros gan Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus, viņa vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Antons Cibuļskis, pašvaldības Administrācijas vadītāja Signe Grūbe un Mucenieku iedzīvotāju biedrības "Attīstības centrs "Mucenieki" vadītājs Normunds Vagalis.

Vēstulē valsts augstākajām amatpersonām pausts uzskats, ka, izņemot minēto jautājumu no Rīcību plāna, gan pašvaldībai, gan Mucenieku ciema iedzīvotājiem tiek dota skaidra ziņa, ka valdībai rūp tikai burtiska, administratīva likuma izpilde, neiedziļinoties patvēruma meklētāju uzņemšanas un ar to saistīto komplekso problēmu risinājumā, kārtējo reizi valsts līmeņa problēmu risināšanu – patvēruma meklētāju integrācijas pasākumus - bez finansiāla atbalsta noveļot uz pašvaldību pleciem, neinteresējoties ne par to kapacitāti, ne par problēmu risinājuma kvalitāti, ne par rezultātiem.

"Vienlaikus, šādi rīkojoties, iedzīvotāji ir tikuši maldināti, ka, uzņemot bēgļus, tiks ņemtas vērā arī viņu intereses un tas, protams, novedīs pie iedzīvotāju attieksmes maiņas patvēruma meklētāju uzņemšanas sakarā," teikts vēstulē.

Ropažu novada pašvaldība norāda, ka patvēruma meklētāju integrācija sabiedrībā ir valsts līmeņa problēmjautājums, kas jārisina ciešā starpinstitucionālā sadarbībā, sadarbojoties dažādām ministrijām, nevalstiskajām organizācijām un arī pašvaldībai.

Vēstulē tiek uzsvērts, ka "integrācija nevar notikt, domājot tikai par bēgļiem. Nedrīkst aizmirst vietējos iedzīvotājus".

"Lemjot par finansējuma apmēriem un sadalījumu plānā ietverto aktivitāšu īstenošanai, Ropažu novada pašvaldība atkārtoti aicina Saeimas deputātus, koalīcijas partnerus un Ministru kabinetu ieklausīties un ņemt vērā pašvaldības viedokli un pieredzi, un neaizmirst par reāliem ikdienas pasākumiem un instrumentiem, kas nodrošina reālu integrāciju un risina ar patvēruma meklētāju uzturēšanos saistītās problēmas. Mēs joprojām esam atvērti diskusijām un esam gatavi vēlreiz un vēlreiz skaidrot savu viedokli un līdzdarboties problēmas risinājumu meklējumos, taču valstij ir jāpiedalās integrācijas pasākumu finansēšanā un to nekādā ziņā nedrīkst atstāt tikai uz pašvaldību un NVO pleciem," teikts vēstulē.

Par bēgļu uzņemšanas plānu valdībā plānots spriest 20. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!