Foto: LETA

Saistībā ar Valsts kontroles (VK) revīziju, Brocēnu novada domes sēdē trešdien lems par priekšsēdētājas Solvitas Dūklavas atcelšanu no ieņemamā amata, informēja pašvaldībā opozīcijā esošā Latvijas Zemnieku savienības (LZS) frakcija.

LZS norāda, ka šogad vairākkārt medijos ir nonākusi informācija par lielā apjomā veiktām nelikumīgām darbībām ar Brocēnu pašvaldības finansēm. Partija uzsver, ka pēdējais dokuments - šā gada 1.oktobrī publicētais VK ziņojums, parāda, ka nelikumīgās darbības nav iespējams izskaidrot tikai ar "būtiskām ielaistām problēmām Brocēnu pašvaldības organizācijas iekšējā kultūrā, kas saņemtas "mantojumā" no daudzus gadus amatā esošā priekšsēdētāja", kā to iepriekš pavēstīja Dūklava.

Novada domē opozīcijā esošā partija norāda, ka abi patreizējie domes vadītāji jau ilgāku laiku ir ievēlēti Brocēnu novada domē - Dūklava bija iepriekšējā priekšsēdētāja vietniece no 2009.gada, bet viņas šī brīža vietnieks - Ārijs Sproģis - jau no 2002. gada bijis domes vadītāja vietnieks. "Par domes iekšējās kultūras neievērošanu nevar nosaukt arī arī priekšsēdētājas Solvitas Dūklavas 2014. gadā ņemtos nelikumīgos aizdevumus. Pēc audita revīzijas un VK ziņojuma materiāliem tiek izmeklēta krimināllieta," pauž pašvaldības domes LZS frakcijas deputāts Georgs Fīrers.

"Pamatojoties uz to, ka priekšsēdētāja nepilda likumos un pašvaldības nolikumā noteiktos pienākumus, Brocēni novada domes 2015. gada 21. oktobra sēdes darba kārtībā pēc mūsu iesnieguma ir iekļauts jautājums "Par Brocēnu novada domes priekšsēdētājas Solvitas Dūklavas atbrīvošanu no priekšsēdētājas amata," skaidro Fīrers.

Ziņots, ka VK Brocēnu novada pašvaldībā atklājusi vairākas nelikumības - naudas piesavināšanos un grāmatvedības datu sagrozīšanu. Tostarp VK atklājusi, ka Brocēnu novada pašvaldības grāmatvedības dokumenti bija sagrozīti, veicot krāpnieciskas darbības, lai slēptu patiesos darījumu partnerus un summas.

Valsts kontroles revidenti konstatējuši, ka pašvaldība bez tiesiska pamata fiziskām personām ir pārskaitījusi naudas līdzekļus vismaz 100 tūkstošu eiro apmērā, tajā skaitā vairāku gadu garumā 39 pašvaldības darbiniekiem un deputātiem papildus darba algai bez tiesiska pamata ir izmaksāti ne mazāk ka 85 tūkstoši eiro. Tas darīts, veicot nepatiesus ierakstus grāmatvedības reģistros, piemēram, darbiniekam izmaksāta nauda ir iegrāmatota kā pašvaldības dotācija iedzīvotājam, kas pārskaitīta pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzējam vai kā pakalpojumu apmaksa, kas ieskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Tostarp par šo summu nav aprēķināti un valsts budžetā iemaksāti nodokļi 36 650 eiro apmērā.

Tāpat pašvaldībā atklātas nelikumīgas piemaksas tās deputātiem un darbiniekiem - kopumā vismaz 10 000 eiro apmērā. Valsts kontrole arī atklājusi, ka ir nelikumīgi izlietoti pašvaldības naudas līdzekļi vairāk nekā piecu tūkstošu eiro apmērā, apmaksājot juridisko ārpakalpojumus, kuri pēc būtības neatbilst likumā noteiktajam kritērijam par gadījumiem, kad drīkst šādus pakalpojumus iepirkt.

Brocēnu novada pašvaldības grāmatvedībā nebija atrodama un pašvaldība nevarēja uzrādīt līgumus vai pieņemšanas nodošanas aktus, kas attaisnotu dažādām fiziskām personām veiktos naudas pārskaitījumus 372 000 eiro apmērā, kas saskaņa ar bankas dokumentiem veikti par pakalpojumiem, bet par kādiem pakalpojumiem - nebija paskaidrots.

Savukārt gadījumos, kad attaisnojuma dokumenti bija sagatavoti, tie pretēji likumā par grāmatvedību noteiktajam nedeva iespēju pārliecināties par finanšu līdzekļu izlietošanas pamatotību. Piemēram, lai gan pašvaldības īpašumā ir vismaz 20 dažādi mūzikas centri, ir apmaksāta mūzikas un video aparatūras noma, nenorādot nomātās aparatūras sastāvu, funkcionalitāti un lietošanas termiņus, ir apmaksāta privātpersonām piederošu celtniecības instrumentu un trauku noma ne līgumos, ne pieņemšanas - nodošanas aktos nenorādot pamatojošu informāciju.

Arī aprēķinot atlīdzību pašvaldības deputātiem un darbiniekiem, pašvaldības grāmatvedībai nav izdevies izvairīties no normatīvajos aktos paredzēto prasību pārkāpšanas, kā rezultātā 2014.gadā ir nelikumīgi izlietoti 9549 eiro.

Kopumā Brocēnu novada pašvaldības grāmatvedības stāvoklis nedeva iespēju Valsts kontroles revidentiem sniegt viedokli par pašvaldības 2014.gada pārskatā uzrādītajiem aktīviem un pasīviem gada sākumā 10,7 miljonu eiro vērtībā un gada beigās 11,6 miljonu eiro vērtībā, ieņēmumiem 6,4 miljonu eiro vērtībā un izdevumiem 6,3 miljonu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!