Foto: Latvijas armija
Aizsardzības un drošības kompānija "Saab" ir saņēmusi pasūtījumu no Latvijas Aizsardzības ministrijas par "RBS 70" tipa raķetēm, kuru piegādāšana notiks līdz 2016.gadam, portālu "Delfi" informēja Zviedrijas uzņēmumā.

Latvija ir bijusi "RBS 70" sistēmas lietotāja kopš 2004. gada, un šis raķešu pasūtījums ir daļa no to ilgtermiņu plāna, lai uzlabotu Latvijas pretgaisa aizsardzības spējas. Noslēgts līgums sevī iekļauj raķetes, apmācību un saistīto aprīkojumu, papildus tam opcija papildus pasūtījumiem.

"Mēs esam ļoti apmierināti ar to, ka Latvija ir izvēlējusies veikt turpmāku "RBS 70" raķešu pasūtījumu. Tas demonstrē Latvijas ticību "RBS 70" sistēmai, kā arī mūsu ražošanas un atbalsta funkciju kvalitātei. RBS ir moderna sistēma ar ilgu mūžu, un mēs redzam, ka mūsu klienti ir atklājuši tās elastīgo dizainu, kas sistēmai ļauj, laikam ejot, tikt nepatraukti uzlabotai un adaptētai", saka "Saab" Skandināvijas un Baltijas reģiona mārketinga vadītāja Anna Frojde.

Savukārt aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzsvēris, ka pretraķešu aizsardzība ir viena no mūsu galvenajām un stratēģiskajām prioritātēm, lai stiprinātu Latvijas aizsardzību un drošību.

"Vienošanās starp "Saab" un Aizsardzības ministriju demonstrēs izcilu sadarbību starp Zviedriju un Latviju, kas būvē ticību un pārliecību par drošību šajā reģionā. Zviedrija ir ļoti labs partneris pretraķešu aizsardzības laukā, un mūsu sadarbībai ir sena vēsture. Tā ir ļoti simboliska, jo sākās 2004. gadā, kad Latvija pievienojās NATO, un, balstoties uz šo sadarbību, mēs esam apmācījuši daudzus Latvijas bruņoto spēku karavīrus," sacījis ministrs.

"Saab" tuvdarbības, uz zemes izvietojamo pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu portfelis iekļauj RBS 70 un uzlaboto RBS 70 NG. RBS 70 sistēmai ir iespaidīgi pasūtījumu apjomi ar vairāk nekā 1600 palaišanas sistēmām un vairāk nekā 17000 raķetēm, kas piegādātās 19 valstīm.

Raķešu iegādes Latvijai paredzētas 2015. un 2016.gadā ar atvērtu iespēju tās turpināt arī 2017.gadā. 2015.-2016.gada pamatpiegādes līguma kopējā summa ir 3,67 miljoni eiro. Savukārt papildu 3,12 miljoni eiro paredzēti iespējai turpināt iegādes arī 2017.gadā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!