Foto: Reuters/Scanpix

No Liepājas uz Igauniju un Lietuvu tiks nogādāta ASV militārā tehnika, tostarp arī tanki "Abrams", informē Aizsardzības ministrija.

Sestdien, 24. oktobrī, un otrdien, 27. oktobrī, Liepājas ostā ienāks operācijā "Atlantic Resolve" iesaistīto ASV bruņoto spēku vienību aprīkojums un dažāda veida militārā tehnika, tostarp bruņutehnika - tanki "Abrams" un bruņutransportieri "Bradley" -, kas paredzēta nākamās rotācijas vienībām visās trijās Baltijas valstīs. ASV bruņoto vienību aprīkojums Liepājas ostā tika ievests arī šīs nedēļas sākumā.

Paredzēts, ka pēc izkraušanas tehnika pa autoceļiem un dzelzceļu tiks nogādāta gan uz Ādažu bāzi, gan arī uz Lietuvu un Igauniju.

Nacionālie bruņotie spēki informē, ka piektdien un sestdien, 24. oktobrī no Liepājas uz Plūdoņiem (Lietuvas robeža) divi konvoji nogādās tankus "Abrams". Savukārt sestdien un svētdien ASV bruņoto spēku militārā tehnika no Liepājas pa dzelzceļu tiks nogādāta Igaunijā.

Otrdien, 27. oktobrī, un trešdien, 28. oktobrī, ar vilcējiem uz Ādažu bāzi tiks transportēti tanki, bet 28. oktobrī pa dzelzceļu uz Garkalnes staciju - bruņutransportieri, kuri uz Ādažu bāzi dosies 29. oktobrī. Savukārt 30. oktobrī no Garkalnes stacijas pa dzelzceļu uz Vāciju tiks transportēta Vācijas bruņoto spēku militārā tehnika.

Tāpat sākot ar ceturtdienu cauri Latvijas teritorijai uz savu pastāvīgo dienesta vietu Vinčenzā, Itālijā ar mācību maršu "Bayonet Thrust" dodas ASV 173. kājnieku brigādes karavīri, kas operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros pildīja dienesta pienākumus Baltijas valstīs un Polijā.

Plānots, ka mācību maršs noslēgsies 3. novembrī. Mācību marša mērķis ir demonstrēt ASV klātbūtni reģionā un pārbaudīt sabiedroto spējas brīvi pārvietoties visā Alianses teritorijā. Mācību marša kolonna ieradās Latvijā ceturtdienas rītā no Ainažiem un turpinās ceļu piektdienas, 23. oktobra, rītā no Ādažiem uz Grenctāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!