Foto: AFP/Scanpix
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien uzdeva precizēt priekšlikumu grozījumiem Patvēruma likumā, kas noteiks Saeimas tiesības lemt par daļas bēgļu uzņemšanu.

Komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) pastāstīja, ka iepriekšējā sēdē komisija ir konceptuāli vienojusies par priekšlikumu grozījumiem Patvēruma likumā, kas noteiks Saeimas tiesības lemt par bēgļu uzņemšanu.

Šodien komisijā tika apspriests deputāta Rihards Kola (VL-TB/LNNK) virzītais priekšlikums, kurā ir ietverta minētā doma. Tajā formulēta Saeimas un Ministru kabineta (MK) kompetence patvēruma jautājumos.

Priekšlikuma pašreizējā redakcijā, kas vēl tiks precizēta, lai novērstu komisijas sēdē minētās neskaidrības, teikts, ka jautājumos, kas attiecas uz tādu patvēruma meklētāju uzņemšanu no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vai no trešajām valstīm, kas nav pieprasījušas patvērumu Latvijā, MK pieņem lēmumus, kā arī pauž Latvijas valsts nostāju (tostarp ES institūcijās), pamatojoties uz Saeimas lēmumu.

Tāpat paredzēts noteikt, ka valdība izstrādā patvēruma meklētāju uzņemšanas, kā arī bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu sociālās un ekonomiskās iekļaušanās plānu (valsts valoda apguve, sociālie pabalsti, veselības aprūpe, iekļaušanās darba tirgū un citas aktivitātes) turpmākajiem trīs gadiem, kuru apstiprina Saeima.

Laizāne komisijas sēdē rosināja šo priekšlikumu precizēt un pēc tam virzīt izskatīšanai komisijā kā pašas komisijas priekšlikumu. Komisijā par to gandrīz ne no viena deputāta neizskanēja iebildumi. Vienīgi deputāts Boriss Cilevičs (S) norādīja, ka tas, vai viņš to varēs atbalstīt kā komisijas priekšlikumu, būs atkarīgs no priekšlikuma redakcijas.

Paredzams, ka par attiecīgo priekšlikuma redakciju komisijā vēl būs debates.

Līdzīgu priekšlikumu atsevišķa likumprojekta formā Saeimā iesniedza nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas pašlaik tiek skatīts parlamentā otrajā lasījumā.

Kā ziņots, Saeima iepriekš konceptuāli atbalstīja nacionālās apvienības rosinātos likuma grozījumus, kas paredz, ka par bēgļu uzņemšanu turpmāk lemtu parlaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!