Foto: DELFI Aculiecinieks
''Pastāstīšu, kā darbojas Somijas aptiekas. Daudz kas no aprakstītā jau darbojas arī Latvijā. Tomēr pastāv arī zināmas atšķirības,'' stāstu par Haminas aptiekām iesāk Leons Stiprais.

''Vācot materiālus par šo tēmu, dzirdēju visai dīvainu teiksmu par veco Haminas aptiekāru.

Vispirms gan jāsaka, ka zāles ir pasakaini dārgas, taču tām mēdz tikt piemērotas arī atlaides, robežās no 30 līdz pat 100%. Piemēram, pretgripas vakcīnas 65 gadus vecajiem ir pilnīgi bez maksas.

''Par velti šajā pasaulē nav nekas,'' man smaidot teica tur strādājošā aptiekāre no Igaunijas, jo receptes izrakstīšana vien maksā trīs eiro. Visas receptes ir elektroniskas, proti, aptiekai ir piekļuve klienta poliklīnikas datiem no visas Somijas. Tiesa gan, tur var redzēt tikai izrakstītās receptes, un citiem datiem pieeja nav iespējama. Neviens aptiekas darbinieks neriskēs nopludināt klienta personas datus un diagnozi. Šāds solis nozīmētu tikai vienu – darba zaudējumu visās Somijas aptiekās. Tie būtu tiesu darbi un reāls prestiža darba zaudējums uz visu mūžu, nemaz nerunājot par lielas naudas kompensācijas izmaksu cietušajam.
Šī aptieka ir sena. Par to liecina fotogrāfijas pie sienas. Haminas pilsētas centra aptieka dalās divās daļās. Bez recepšu zāļu telpā un recepšu medikamnetu saņemšanas daļā. Lielākā daļa medikamentu tiek izsniegti pret receptēm.

Somi mīl punktualitāti un bezkonflikta apstākļus, tāpēc telpa recepšu medikamnetiem ir pietiekoši liela. Parasti strādā trīs sēdvietu operatori, bet klientu rindu nosaka no aparāta saņemtais numuriņš. Telpā paredzētas vēl dažas sēdvietas un bērnu stūrītis rindā gaidošajiem pircējiem.

Medikamenti darījuma vietā tiek nogādāti pa speciāliem elevatoriem – aptiekāri nekur neskraida. Medikamentus apmeklētājs saņem maisiņā kopā ar speciālu mapīti, kurā ielikts rēķins.

Bezrecepšu medikamentu zālē pastāvīgi uzturas vairāki konsultanti. Speciālistu rekomendācijas pieejamas somu, zviedru, angļu, vācu un krievu valodās.

Somijā aptiekas tiek uzskatītas par veselības saglabāšanas sistēmas sastāvdaļu. To skaitu un licencēšanu kontrolē valsts. Aptiekāra licences nosaka izglītības dokuments un farmaceitu biedrības komisija. Šeit gan rodas pretruna starp valsti un privāto iniciatīvu.

Nesen biju liecinieks aptiekas organizētajam "Veselības gājienam" . Pēc pastaigas apkārt pilsētai un atrakcijām brīvā dabā, dalībnieks saņem dāvanu maisiņu ar higiēnas precēm un veselības profilakses medikamentiem.
Jautāju par jautro vārnas simbolu, kas visur redzams aptiekā. Konsultante bija nezinoša šajā jautājuma – Acīm redzot aptieku tīkla dibinātājs bija liels romantiķis.

Viņu, iespējams, varēja iespaidot Hansa Kristiana Andersena pasaka "Sniega karaliene", kurā zēnam palīdz viedie putni, lai gan tuvāk patiesībai būtu zviedru rakstnieces Selmas Lāgerlefas pasaka "Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums ar meža zosīm".

Kaut gan pašā Haminas pilsēta var sastapt divas šo gudro putnu "fejas". Viņas vienmēr pavada kovārņi un vārnas.

Dzirdēju jautru stāstu par senu aptiekāru, kurš pilsētas kungiem ieteicis celt somu iedzīvotāju pagalmos dzirnaviņas. Priekšā noliktais sālsūdens, ticis uz odu vēderiņiem, izsaukšot "Osmozis parciālis", kas nogalināšot šos knišļus. Dzirnaviņu radītais troksnis atbaidīšot arī slavenos milzu kurmjus, kuru darbība grāva Haminas bastiona mūra pamatus. Vecie somi saka, ka šīs dzirnaviņas pildīja arī citas funkcijas – tā esot vieta, kur dzīvojot mājas rūķīši.

Vienu zinu droši, odu Haminā nav. Osmotiskā spiediena izgudrotājs ir saņēmis Nobeļa prēmiju. Tiesa gan,tas nav Haminas aptiekārs. Jau daudz senāk cilvēki uzglabāja gaļu un gurķus lietojot 10% sāls šķīdumu, kā arī zāļu sieviņas uz brūcēm lika sāls šķīdumu lai attīrītu brūces no strutām,'' stāstu noslēdz Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!