Foto: LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) iebilst pret Valsts kancelejas sagatavotajiem noteikumu grozījumiem, kas paredz iespēju atteikt žurnālistiem akreditāciju, liecina asociācijas paziņojums mājas lapā.

"Respektējot atbildīgo iestāžu tiesības noteikt drošības režīmu atbilstoši draudu pakāpei, asociācijas biedru ieskatā saņemtajos dokumentos izmaiņu nepieciešamība nav pārliecinoši pamatota," skaidro LŽA.

Asociācija iebilst pret vairākiem grozījumu punktiem, tostarp, tai nav pieņemams, ka akreditāciju varētu neizsniegt, pamatojoties uz neskaidru "kompetento iestāžu" novērtējumu par iespējamo valsts apdraudējumu.

"Šie punkti ir arbitrāri. To iekļaušana, pamatojot ar vārdā nenosauktu "kompetentu iestāžu" informāciju, ka žurnālista akreditācija "var radīt apdraudējumu" rada iespēju nākotnē vērsties pret masu medijiem, kuru darbība kādam vienkārši šķiet nepatīkama vai pārāk kritiska. Savukārt, ja žurnālists vai masu saziņas līdzeklis ir izdarījis kādu no minētajiem pārkāpumiem, par to jābūt vismaz apsūdzībai vai tiesas spriedumam," minēts paziņojumā.

LŽA biedru ieskatā jau spēkā esošie noteikumi ļauj gan atteikt akreditāciju, gan to anulēt, turklāt ar visai brīvu pamatojumu.

Tāpat LŽA vērš uzmanību uz pēdējā gadā jau ieviestiem stingrākiem drošības noteikumiem Valsts kancelejā, kuri tika pamatoti ar Eiropas Savienības (ES) prezidentūras drošības vajadzībām, bet realitātē, kā uzskata LŽA, ierobežoja mediju saziņas iespējas ar amatpersonām.
Ņemot vērā iepriekš minētos apsvērumus, LŽA aicina Valsts Kanceleju grozījumus tālāk nevirzīt un atgriezties pie plašāko izmaiņu apspriešanas, kuras izstrādātas pirms vairākiem gadiem un netika pieņemtas.

Ar pilnu LŽA pozīciju un Valsts kancelejas ierosinātajiem grozījumiem iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!